Špajza 26. siječnja 2016.

Tajni recept za originalnu sacher tortu

Sacherica
foto: Gastroterminator
gastro postao gastro.24sata.hr
Naš kolumnist Gastroterminator u novoj kolumni otkriva najskrivenije austrijske gastro tajne!

Prije nego što konkretiziramo samu izradu, i nakon što ste pročitali prethodnu kolumnu o najboljoj sacherici na svijetu, evo nekoliko savjeta, kako za ovaj, tako i za ostale recepte:

1. Upotrebljavajte isključivo preciznu digitalnu vagu! To je posebno važno kod kolača. Neke stare i neprecizne vage mogu vas na kraju balade dovesti do neuspjeha i očajnog čupanja (vlastite) kose. Mjerenja na „šalice“ i „čaše“ su iz doba kada nije bilo vaga.

2. Koristite isključivo kvalitetne sastojke

3. Jako su važne temperature na kojima se sastojci sljubljuju. Zaboravite rastapanja u mikrovalkama – one po meni uopće nemaju mjesto u kulinarstvu!

4. Dajte puuuno vremena i sebi i jelu koje spremate. U kuhanju nema mjesta žurbi i panici.

5. I za kraj, ono sto je prva rečenica u baš svakom receptu najslavnije hrvatske kuharice, Mire Vučetić: „sve pripremiti“! Izuzetno važno, a ne da u pola izrade shvatite da vam nešto nedostaje, a trgovine zatvorene...

sacher.jpg | Author:

Recept: (količine se odnose na „modl“ od 22-24 cm)

-140 grama maslaca
-110 grama šećera u prahu
-pulpa pola štapića vanilije
-6 žumanjaka
-6 bjelanjaka
-130 grama kvalitetne tamne čokolade
-110 grama šećera
-140 grama glatkog brašna
-200 grama pekmeza od marelica

Glazura:

-200 grama šećera
-125 ml vode
-150 grama čokolade

Dakle, krenimo:

1. Maslac izvadite barem dva sata ranije iz hladnjaka, izmiksajte ga „samog sa sobom“ dok ne postane kremast. Onako, kao „Nivea“ krema za lice. Ukoliko ga miksate prehladnog - ostali se sastojci neće vezati!

2. Pomalo dodavajte šećer u prahu i pulpu vanilije. Miksajte dok se lijepo ne veže.

3. Polako dodajte 6 žumanjaka, jedan po jedan, te sve izmiješajte u jednu kompaktnu masu. Liznite malo, već sad šmeka odlično!

4. Čokoladu rastopite na pari. Pazite da gornja posuda u kojoj je čokolada ne dodiruje vodu u donjoj posudi!

5. Kada se čokolada ohladi (ne smije biti vruća!) dodajte je polagano u maslac-masu.

6. Bjelanjke (koje ste u međuvremenu držali u frižideru jer moraju biti hladni da bi snijeg uspio) istucite u tvrdi snijeg, i zatim dodajte šećer, te izmiksajte dok ne postane glatka masa.

7. Postepeno dodavajte bjelanjke, miješajte polagano za kuhačom, te kad se sve smiješa, dodajte brašno. Brašno dodavajte kroz sito kako biste izbjegli grudice!

8. „Modl“ namažite maslacem i pospite brašnom. Kako dno, tako i rub. Ulijte masu u „modl“ i ubacite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 170°C. Pečenje traje 55-60 minuta. Prvih 10 minuta ostavite vrata od pećnice dva prsta otvorena!

9. Ispečenu tortu ostavite da se potpuno ohladi. Nakon toga je razrežite vodoravno po pola i sredinu namažite sa zagrijanim pekmezom od marelica. Nakon toga polovice ponovno spojite i namažite izvana tankim slojem pekmeza.

10. Glazuru koju ste pripravili (u vodu ubacite šećer, kad zakuha ubacite čokoladu, te miješajte dok se ne pretvori u glatku masu), pošto se ohladila prelijte jednim potezom preko torte, te nožem razmažite sa svih strana, i - SACHERICA JE GOTOVA!!!

Ukoliko ste me dobro slijedili, torta bi trebala biti popapana još istog dana...

Dobar tek, voli vas Gastroterminator! 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Durdica4 10:50 06. Ožujak 2020.

    Odlicna je! Samo sto je meni bila gotova za 30/35minuta.