12. svibnja 2015.

Crvena torta s jagodama

Crvena torta s jagodama
foto: Jelena Markota
gastro postao gastro.24sata.hr
Jelena vam je odlučila predstaviti red velvet tortu s jagodama

Red velvet torta klasični je američki recept koji je postao popularan prvenstveno zbog atraktivne crvene boje biskvita. Uz neizostavnu kremu od krem sira često se kombinira sa slasnim bobičastim voćem. Kako su jagode u sezoni odlučila sam ih uklopiti u tortu inspiriranu ovim klasikom. Probala sam u više varijanti doći do prepoznatljive crvene boje biskvita no pokušaji s prirodnim bojenjem nisu davali zadovoljavajuće rezultate. Tako vam donosim recept s jestivim bojama za hranu u kojem su domaći, crveni, mirisni plodovi sretno spojeni s osvježavajućom kremom i vibrantnim biskvitom. Sastojci su za kalup od 16 cm (kada pripremam iste torte u kalupu od 28 cm koristim dvostruke količine).

Sastojci:

Za biskvit:

  • 2 jaja
  • 180 g šećera
  • 180 g jogurta
  • 1 dcl ulja
  • 150 g polubijelog brašna
  • 20 g kakaa
  • 5 g praška za pecivo
  • aroma vanilije
  • korica limuna
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žličica crvene boje u prahu
  • 1 žličica crvene boje u gelu

 

Za kremu:

  • 225 g krem sira
  • 55 g maslaca
  • 80 g šećera u prahu
  • 3 ml ekstrakta vanilije
  • 1 dcl vrhnja za šlag
  • 1 kremfix
  • jagode za punjenje i dekoraciju
Crvena torta s jagodama 2 | Author: Jelena Markota foto: Jelena Markota

Priprema:

  1. Žumanjak i šećer izmiješamo pjenasto te im dodamo ulje i jogurt.
  2. U odvojenoj posudi prosijemo brašno, kakao, prašak za pecivo i prehrambenu boju u prahu. Izradimo čvrst snijeg od bjelanjaka (uz prstohvat soli). Izmiješamo smjesu s jajima s brašnom.
  3. Dodamo boju u gelu, aromu vanilije i limunovu koricu i sok te cijeloj smjesi postupno dodamo bjelanjke pazeći da sačuvamo što više zraka.
  4. Pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 40-ak minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe čista. Biskvit potpuno rashladimo, prepolovimo te ako želimo odstranimo rubne pečenije dijelove.
  5. Izmiješamo maslac i krem sir na sobnoj temperaturi te im dodamo šećer i ekstrakt vanilije. Po potrebi umiješamo par žličica kremfixa ako je smjesa prerijetka. Izradimo šlag kojem također po potrebi dodamo kremfix. Spojimo ih u kremu.
  6. Na prvi sloj biskvita dodamo sloj kreme, sloj jagoda te ponovno sloj kreme. Završimo s biskvitom. Tortu ukrasimo ostatkom kreme i jagodama.

Jelenu možete pratiti i na njenom blogu Cooking with the cat.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.