Ako ste ovih dana 'pretjerali' s bolognese ili kremastim receptima s tjesteninom, ali i dalje ju obožavate, pogotovo špagete, ovaj recept odlična je alternativa.
Osim toga, mesne okruglice su odlična podloga za uvođenje izmjena po volji. Obično mlijeko možeš zamijeniti onim bez laktoze, a možeš upotrijebiti i ricottu. Meso također možeš izabrati po ukusu, iako se većinom koristi spoj svinjetine, i junetine, ti se možeš odlučiti na mljevenu piletinu ili puretinu.
Također, možeš napraviti više mesnih okruglice, zamrznuti ih i imati ih spremne za one dane kada jednostavno želiš nešto fino, ali brzo.
Sastojci:
- 450 g miješanog mljevenog mesa
- 15 g krušnih mrvica
- 80 ml mlijeka
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 2 žlice ribanog parmezana
- 2 žličice soli
- Papar, kajenska paprika po želji
- 1 manji sitno nasjeckani luk
- 2 velika jaja
- 3 mljevena češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 700 g pelata
- 450 g špageta
Priprema:
- U velikoj posudi zakuhaj vodu i skuhaj špagete. Ocijedi ih, ali uzmi 250 mL vode u kojoj su se kuhale.
- Dok čekaš da voda zakipi ili dok se špagete kuhaju lim za pečenje obloži masnim papirom za pečenje. Upali pećnicu i zagrij na 200 stupnjeva.
- U velikoj zdjeli pomiješaj meso, mrvice, mlijeko, peršin, sir, žličicu soli, papar, luk, jaja i jednu trećinu mljevenog češnjaka. Sve zajedno dobro promiješaj kako bi se svi sastojci sjedinili. Dobivenu smjesu oblikuj u kuglice promjera pet centimetara.
- Posloži kuglice na lim i peci ih 12 minuta na 200 stupnjeva.
- Zatim u većoj, dubljoj tavi zagrij dvije žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodaj preostale dvije trećine češnjaka i malo papra ili kajenske paprike po želji te pirjaj dok češnjak ne poprimi zlatnu boju, oko 30 sekundi do minute. Dodaj rajčicu i začini ju preostalom žlicom soli. Ostavi da smjesa lagano krčka, oko pet minuta, povremeno miješajući. Ako u ovo vrijeme mesne okruglice nisu još gotove, nakon pet minuta krčkanja, smanji štednjak na manju temperaturu.
- Kad mesne okruglice budu gotove, dodaj ih u umak i dobro promiješaj. Smanji na laganu vatru i pirjaj mesne okruglice u umaku oko 10 minuta.
- Posluži toplo i po želji dodatno posipaj sirom i peršinom.
Dobar tek!