Recepti 13. listopada 2014.

Kolač od pastrnjaka i kokosa

Kolač od pastrnjaka i kokosa
gastro postao gastro.24sata.hr
Pastrnjak u kolaču glavni je "krivac" za svježinu bez gnjecavosti

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 1145

Smjesa

  • 275 g ulje kokosovo
  • 200 g šećer, kristal
  • 100 g muscovado smeđi šećer
  • 1 prema želji limunova korica
  • jaje kokošje
  • 250 g pastrnjak
  • 50 g kokos, suhi
  • 250 g pšenično brašno, bijelo
  • 3 mala žlica prašak za pecivo

Premaz

  • 20 g kokosovi listići
  • 150 g ulje kokosovo
  • 150 g šećer, u prahu
  • 1 žlica limunov sok
  • 1 žlica voda

Priprema

  1. Ugrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Istresite listiće kokosa na suhi lim i tostirajte u pećnici dok ne zaprime smećkastu boju. Ostavite ih da se hlade.
  2. Lim za pečenje obložite papirom (ja sam koristila uski, pravokutni oblik štruce, no možete koristiti i okrugli, promjera oko 20 cm). Miksajte kokosovo ulje, pa dodajte oba šećera i limunovu koricu, te miksajte još malo. Dodajte jaja, jedno po jedno. Pažljivo umiješajte pastrnjak i kokos, a nakon toga brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodajte i sok od limuna.
  3. Istresite smjesu u posudu za pečenje i pecite oko 45 minuta. Provjerite drvenim štapićem je li kolač pečen, prije nego ga izvadite iz pećnice. Ostavite ga da se hladi.
  4. Kada je kolač hladan, možete napraviti premaz. A i ne morate, onako bez premaza kolač izgleda domaće, neušminkano. Ali ako vam je bitan i vizualan dojam, onda premaz radite ovako: miksajte kokosovo ulje i postepeno dodajte šećer, dok mikser radi. Kad dobijete gustu smjesu ulijte limunov sok. Miksajte još dvije minute, pa ostavite da odstoji oko 10 minuta. Nakon toga premažite kolač i pospite tostiranim listićima kokosa. Neka kolač odstoji bar pola sata prije posluživanja.

Izvor Jadrana Ćurković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.