Harissa pasta je mješavina začina koja se često koristi u kuhinjama na sjeveru Afrike. Glavni sastojak su ljute čili papričice, a u miksu su obično i češnjak, kim, korijander i sol. Iako se kod nas ne koristi često, barem zasad, dostupna je u nekim specijaliziranim trgovinama.
Ovu pastu možeš staviti je u juhe i variva, kombinirati s mahunarkama ili od nje napraviti premaz za različite vrste mesa, poput piletine. Upravo je piletina danas na repertoaru, pripremljena u pećnici i premazana ljepljivim premazom s harissa pastom.
Kao i u većini slučajeva s piletinom, pećnica će odraditi većinu posla. Na tebi je samo da krilca dobro posoliš i staviš ih peći te da za to vrijeme pomiješaš preostale sastojke za umak.
Krilca možeš poslužiti kao snack ili kao glavno jelo s rižom, krumpirićima ili coleslaw salatom. U paket uključi i craft pivo!
Pečena pileća krilca
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 800 g pilećih krilaca
- sol, papar
- 3 žlice harissa paste
- 1 žlica balzamičnog octa
- 1 žlica meda
- 2 žlice soja umaka
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Lim obloži papirom za pečenje pa na njega položi rešetku premazanu uljem.
- Krilca dobro posoli pa ih peci na rešetki otprilike 40 minuta. Preokreni ih jednom tijekom pečenja.
- Pomiješaj harissa pastu, žlicu balzamičnog octa, žlicu meda i dvije žlice soja umaka. Dobro posoli i popapri.
- Vruća krilca umoči u pripremljeni umak i pusti ih da odstoje pet minuta, a zatim ih izvadi i serviraj. Dobar tek!