Recepti 13. listopada 2014.

Pečena božićna šunka

Pečena božićna šunka
gastro postao gastro.24sata.hr
Blagdanski klasik u kojem možete uživati danima

Vrijeme pripreme: više od 180 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 3

Pečenje

  • 1 kom svinjski but

Glazura

  • 3 žlica senf
  • 3 žlica med, vrcani
  • 1 žlica gustin
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 1 žlica krušne mrvice

Umak

  • umak od pečenke
  • 2 žlica kukuruzno brašno ( isklicano )
  • 1 dl sok od jabuke (konzerv.)
  • med, vrcani
  • 1 prstohvat mljeveni cimet
  • 1 kom limunov sok

Priprema

  1. Priprava pečenja: But nasolite.
  2. Lim namastite, dodajte 1 - 2 dl vode i u njega stavite but. Pecite 1 - 2 sata po kilogramu mesa na temperaturi od 150 stupnjeva C. Po potrebi podlijevajte s vodom.
  3. Kada je meso pečeno sok od pečenja ulijte u posebnu posudu. Gornji dio pečenke premažite glazurom, pospite mrvicama i zapecite u pećnici ugrijanoj na 200 stupnjeva C.
  4. Ohladite prije rezanja i poslužite s umakom.
  5. Priprava glazure: Pomiješajte senf, med, škrobno brašno i žumance. Miješajte dok smjesa ne postane ujednačena i glatka.
  6. Njome premažite gornji dio pečenke i zapecite u pećnici.
  7. Priprava umaka: Sok od pečenja procijedite i kratko prokuhajte.
  8. Dodajte med i malo soka od limuna, a potom sok od jabuke, prstohvat cimeta i kukuruzno brašno.
  9. Kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Sklonite s vatre i poslužite s narezanim odrescima pečenog buta.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.