Recepti 13. listopada 2014.

Pissaladière

Pissaladière
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedno od najpoznatijih jela francuske Provanse koje se može kupiti gotovo u svakoj pekarnici

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 132

Tijesto

  • 7 g suhi kvasac
  • 1 mala žlica šećer, kristal
  • 150 ml voda
  • 200 g oštro brašno
  • 100 g integralno brašno
  • 0.50 mala žlica sol
  • 2 žlica ulje maslinovo

Nadjev

  • 1000 g luk ,crveni
  • 3 žlica ulje maslinovo
  • 25 g maslac, slani
  • 2 list svježi timijan
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 15 kom masline, crne
  • 20 kom inćun, slani

Priprema

  1. Pomiješajte kvasac sa šećerom, dodajte malo mlake vode i ostavite 10 minuta da se napravi pjenica.
  2. U posudu stavite brašno, posolite, promiješajte pa dodajte aktivirani kvasac, maslinovo ulje i ostatak tople vode. Nekoliko minuta mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
  3. Dno posude nakapajte s malo ulja pa rukom to ulje razmažite po posudi, u posudu stavite tijesto, pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat.
  4. Dok se tijesto diže, pripremte nadjev. Luk očistite, prerežite na pola i narežite na tanke ploškice.
  5. U velikoj tavi zagrijte ulje i maslac, dodajte malo listića timijana, a zatim i narezani luk. Na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, pazeći da se ne primi za dno tave, luk pirjajte oko 40 minuta, odnosno dok ne primi lijepu svijetlo smeđu boju i lagano se karamelizira.
  6. Posolite (pažljivo jer su i inćuni slani) i popaprite te ostavite nadjev da se malo ohladi prije nego njime nadjenete tijesto.
  7. Pećnicu zagrijte na 220°C.
  8. Lim za pečenje (30x38 cm) obložite papirom za pečenje (ili lim samo premažite uljem).
  9. Dignuto tijesto lagano premijesite pa ga na brašnom posutoj radnoj površini rastanjite, a zatim formirajte po limu za pečenje. Po tijestu rasporedite pripremljeni pirjani luk, masline i inćune (složite ih između maslina, u obliku rešetke).
  10. Pecite 20 minuta na 220°C i poslužite toplo.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.