Mekane buhtle, palačinke, pečena divljač - sve su to delicije koje se savršeno nadopunjuju s domaćim džemom od šljiva. Iako postoji cijeli niz kupovnih džemova, ništa ne može zamijeniti okus domaćeg džema od šljiva koje su nekada pripremale naše mame, bake pa i prabake.
Za kuhanje domaćeg džema ne treba ti mnogo sastojaka, ali ti treba volje i vremena. Najbolje je koristiti što zrelije šljive jer ćeš tako moći smanjiti potrebnu količinu šećera.
Važan korak u pripremi je sterilizacija staklenki
Kako bi u okusu mirisnog džema mogla uživati tijekom cijele godine, važno je dobro pripremiti staklenke u kojima ćeš ga skladištiti. Ako ih ne steriliziraš, džem se može lako pokvariti i razviti plijesan na površini.
Najjednostavniji postupak steriliziranja staklenki je pomoću pećnice. Staklenke najprije dobro operi i temeljito osuši te ih zatim stavi u pećnicu zagrijanu na 120°C minimalno 15 minuta. Sterilizirane staklenke tako će biti dovoljno vruće da u njih odmah možeš staviti džem bez straha da će staklo napuknuti.
Domaći džem od šljiva
Sastojci:
- 2 kg šljiva
- 400-500 g šećera
Postupak:
- Šljive najprije dobro operi pod mlazom vode. Pomoću noža svaku prepolovi, izvadi košticu te ju nareži na što sitnije komadiće.
- Nasjeckane šljive pomiješaj sa šećerom i prebaci u duboku posudu za pečenje koja može ići u pećnicu.
- Posudu sa šljivama stavi na najnižu razinu pećnice te ju poklopi poklopcem ili aluminijskom folijom. Šljive peci 30 minuta na 170 stupnjeva.
- Nakon pola sata ukloni poklopac, šljive promiješaj kuhačom i vrati u pećnicu. Šljive u loncu bez poklopca peci još tri i pol sata na 150 stupnjeva, a vrata pećnice ostavi malo otvorena kako bi višak vlage mogao ispariti. Svakih sat vremena šljive promiješaj.
- Kada su se šljive potpuno raspale, džem je gotov. Prebaci ga u vruće staklenke te ih odmah zatvori poklopcem. Džem skladišti na tamnom i hladnom mjestu, a jednom kada ga otvoriš, drži ga u hladnjaku i potroši kroz nekoliko tjedana.
Iskoristi ljetno voće te pripremi i ove ukusne džemove: