Recepti 03. listopada 2014.

Rolice s jabukama - topla, sočna i mirisna poslastica

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Jesen je sve bliže, jabuke su sve primamljivije, a kako ih bolje iskoristiti nego u kombinaciji s finim dizanim tijestom.

Sočne, slatke i stvorene za topli doručak ili snack koji će oduševiti baš svakog, ove rolice idealna su slastica za doček jeseni. Jabuke najprije propirjajte na malo maslaca, a želite li osjetiti komadiće plodova u pecivu, nemojte ih blendati u pire, već ih prije pirjanja naribajte, pa takve rasporedite po tijestu.

 

Možda vas zanima... Mekane rolice s malinama i preljevom od limuna Kolumne

 

Od ovih će vam pužića zamirisati čitava kuća, a dodate li im začine poput klinčića, anisa i muškatnog oraščića te pokoji oraščić, jesen će u vašu kuhinju stići i prije nego što ste očekivali.

 

Možda vas zanima... Mirisne i meke rolice s kardamomom i limunom Kolumne

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Potrebno vam je:

  • 30 g kvasaca
  • 250 ml mlijeka
  • 1 žumanjak
  • 1 jaje za premazivanje
  • 150 g maslaca
  • 450 g pšeničnog brašna
  • 7 kom jabuka 
  • 3 žlice šećera
  • mljeveni cimet
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Prosijte brašno u posudu, a u sredini promiješajte razmrvljeni kvasac s malo brašna i mlijeka te ostavite 15 minuta. 
  2. Dodajte kvascu otopljeni maslac, žumanjak i sol pa promiješajte s preostalim brašnom. Istucite tijesto. Ostavite da diže pola sata.
  3. Maslac i brašno pomiješajte, zgnječite i razvaljajte na 15x15 cm. Dignuto tijesto razvaljajte na četverokut 20x30 cm te u sredinu stavite “pločicu” od maslaca i brašna. 
  4. Preko nje presložite oba kraća kraja tijesta s kvascem. Stisnite krajeve i razvaljajte tijesto na 30x40 cm pa kraće stranice opet dva puta preklopite. 
  5. Stavite tijesto 15 minuta u hladnjak i ponovite postupak preklapanja.
  6. Jabuke narežite na tanke ploške. Pirjajte ih na malo maslaca, cimeta i tri žlice šećera. Izmiksajte ih u pire i ohladite. 
  7. Prepolovite tijesto i dio razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik 35x50 debljine sedam mm. 
  8. Svaki premažite pireom te savijte u štrucu. Rolade režite na kriške. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. 
  9. Prekrijte folijom i ostavite da se dignu.
  10. Zagrijte pećnicu na 220°c, premažite umućenim jajima te pecite 15-20 minuta. 
  11. Ohladite pa poslužite.

Dobar tek!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.