gastro postao
Pikantan i brz talijanski specijalitet prema uputstvima Jamia Olivera
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 612
Za ribu
- 400 g bijela riba
- 1 žlica ulje maslinovo
- 1 kom limun
- 0.50 žličica čili papričica,sušena
- 200 g jakopska kapica
Za tjesteninu
- 320 g špageti
- 200 g mahune zelene (mlade)
- 200 g brokula (vrhovi s cvijetom)
Za pesto
- 75 g badem, oljušteni suhi
- 1 vezica bosiljak, vezica
- 1 režanj češnjak
- 1 kom limun
- 1 vezica bosiljak, vezica
- 2 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 50 g parmezan
Priprema
- Jakobove kapice s jedne strane duboko iskrižajte nožem. U wok ili veliki lonac ulijte 2,5 cm kipuće vode. Preostalu vodu ulijte u drugi lonac, u nju stavite špagete i prstohvat soli pa špagete skuhajte prema uputstvima na paketiću.
- Blanširane bademe stavite u multipraktik, dodajte većinu listova bosiljka i protisnuti neoljušteni češnjak. Dodajte ekstradjevičansko maslinovo ulje, parmezan i sok ½ limuna, sve dobro izmiksajte, po uskusu posolite i popaprite pa provjerite i uravnotežite okuse – pesto bi trebao biti čista i osvježavajuća okusa.
- Mahune položite jednu do druge, odrežite im vrške, dodajte ih tjestenini u loncu.
- Jedno sito položite na wok, u njega stavite očišćenu brokulu pa je poklopite drugim sitom. Riblje filete i školjke natrljajte s malo soli i papra i položite u drugo sito. Nakapajte ih s 1 žlicom maslinovog ulja, pospite naribanom limunovom koricom i prelijte limunovim sokom, dodajte još i nasjeckani crveni čili pa sito poklopite i na pari skuhajte sastojke.
- Ocijedite tjesteninu i mahune, sačuvajte šalicu vode u kojoj su se kuhali pa ih vratite u lonac. Tjestenini i mahunama dodajte pesto iz multipraktika, sve promiješajte i po potrebi razrijedite s malo sačuvane vode od kuhanja tako da tjestenina bude svilenkasta.
- Dodajte limunovog soka po ukusu pa sve prebacite u zdjelu i dodajte brokulu. Pospajte preostalim listovima bosiljka i poslužite s ribom kuhanom na pari.
Izvor Jamie Oliver-Sve za 15 minuta