Autor: Gastro.hr

Torta s bademima i karamelom

Vrijeme pripreme do 180 min
3 zahtjevnost Složeno

Sastojci BROJ PORCIJA - 8 +

Karamel
  • 50 g

    šećer, kristal

  • 50 g

    maslac, neslani

  • 1 mala žlica

    med, vrcani

  • sol

  • 0,50 mala žlica

    estrakt vanilije

  • 120 ml

    vrhnje tučeno (30% masti ), slatko

Krema od badema
  • 2 dl

    mlijeko kravlje, punomasno

  • 2 žlica

    šećer, kristal

  • 6 kom

    žutanjak kokošji (sirovi )

  • 0,50 žlica

    gustin

  • 150 g

    bademi,mljeveni

  • 150 g

    maslac, neslani

  • 2 žlica

    šećer, u prahu

Chantilly
  • 500 ml

    vrhnje tučeno (30% masti ), slatko

  • 1 žlica

    šećer, u prahu

  • 1 mala žlica

    estrakt vanilije

2 beze kore
  • 6 kom

    bjeljanjak kokošji

  • sol

  • 300 g

    šećer, kristal

  • 1 žlica

    vinski ocat

  • 0,50 mala žlica

    estrakt vanilije

Priprema

1 Za 2 beze kore - Pećnicu zagrijte na 130°C. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom za pečenje.

2 Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih izradite u čvrst snijeg. Dodajte šećer (postupno, ne sve odjednom) i vaniliju pa nastavite miksati još nekoliko minuta, smjesa treba biti čvrsta i sjajna.

3 Smjesu za kore podijelite na dva lima, svaku oblikujte u krug promjera 20 cm (tijekom pečenja kore će se malo raširiti).

4 Pecite ih 80 minuta u pećnici zagrijanoj na 130°C. Tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu.

5 Ako imate pećnicu s ventilacijom, obje kore pecite istovremeno, na dva nivoa. Ako nemate, pecite svaku posebno.

6 Nakon pečenja kore trebaju izvana biti hrskave a iznutra mekane i pjenaste. Pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite kore da se polako hlade u pećnici.

7 Za karamel - U posudi debljeg dna otopite šećer, kada se sav šećer otopio i dobio finu smećkastu boju, dodajte maslac i vaniliju te otprilike 60 ml slatkog vrhnja.

8 Miješajte na laganoj vatri 5 minuta pa dodajte preostalo slatko vrhnje i lagano još kratko miješajte, tek da smjesa postane glatka.

9 Ohladite karamel na sobnoj temperaturi.

10 Za kremu od badema - Bademe kratko potopite u kipuću vodu, ocijedite pa prstima uklonite kožicu. Oguljene bademe posušite i sameljite. Zakuhajte mlijeko.

11 U drugoj posudi pjenasto izradite žumanjke s dvije žlice šećera, dodajte im gustin i malo vrućeg mlijeka, promiješajte pa sve ulijte u posudu s mlijekom i kuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok se ne zgusne.

12 Ostavite da se hladi. Izradite maslac (sobne temperature) sa šećerom u prahu, dodajte mljevene bademe i ohlađenu žutu kremu pa sve promiješajte da se sastojci sjedine.

13 Za chantilly - Za chantilly: Izradite slatko vrhnje, dodajte vaniliju i šećer i miksajte do željene gustoće.

14 Slaganje torte- Beze kore pažljivo odvojite od papira.

15 Prvu koru premažite polovicom kreme od badema, zatim i polovicom kreme od tučenog vrhnja, stavite drugu koru i premažite ostatkom žute kreme a preko nje nanesite preostalu kremu od tučenog vrhnja.

16 Tortu odozgo prelijte karamelom, posipajte lagano tostiranim listićima badema i ukrasite čokoladnim strugotinama.

17 Prije posluživanja tortu dobro ohladite, najbolje je da odstoji cijelu noć u hladnjaku.

Kulinarski kalkulatorPreračunajte mjerne jedinice sastojaka!

Nutritivne vrijednosti / 1 porcija

Ukupno kalorija 812,9
Proteini 10,4g
Masti 59,1g
Ugljikohidrati 61,2g
Budi prvi i objavi svoju fotku recepta! Prijavi se

Vaš komentar