Špajza 18. srpnja 2023.

8 loših navika pri kupnji zbog kojih plaćaš više

Najbolji savjeti za učinkovit shopping
Najbolji savjeti za učinkovit shopping koji ti neće isprazniti džepove foto: Shvets Production/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Žališ se da za sve više novca u trgovini dobivaš sve manje? Možda si u pravu – a možda ti samo novac curi ondje gdje ne bi trebao. Riješi se ovih loših navika i popravi kućni budžet

Troškovi stanarine, plina i struje rastu, a zajedno s njima rastu i cijene namirnica. Povećani troškovi i problemi s transportom rezultirali su velikim skokom cijena, a svi se ti troškovi prenose na kupce. Cijene hrane naročito su porasle tijekom prelaska na euro, što kupci sve teže podnose.

Prijašnji mjesečni budžet za hranu prosječna hrvatska obitelj "probije" već nakon dva-tri tjedna, stoga valja štedjeti na svakom koraku. Kad stvari postanu teške, ljudi postaju kreativniji. Tražiš li pametne načine da uštediš novac pri sljedećem odlasku u trgovinu, vrijeme je da se riješiš ovih loših navika koje tvoj novčanik čine sve tanjim i tanjim.

 

Možda vas zanima... Moguće je: Naučite jesti fino i uštedite Špajza

 

Svakodnevno svraćaš u trgovinu

Financijski stručnjaci preporučuju da hranu kupuješ na tjednoj ili dvotjednoj bazi, a ne svakodnevno. Naime, svi smo primijetili da je danas sve teže iz trgovine izaći bez da potrošiš barem 10 do 20 eura.

Činiš li to svakodnevno, nije teško izračunati koliko novca potrošiš na hranu mjesečno – previše. Zato planiraj obroke za cijeli tjedan (ili dva) unaprijed, a u lokalnu trgovinu zalazi što rjeđe. Jer kad jednom uđeš "samo po mlijeko", često se dogodi da izađeš pune vrećice i praznog novčanika.

 | Author: Kenny Eliason/Unsplash U moru proizvoda obrati pozornost na one na sniženju foto: Kenny Eliason/Unsplash

Ideš u trgovinu, a krulji ti u želucu

Kupovina namirnica na prazan želudac opasna je igra. Miris svježe pečenog kruha, poslastice koje izgledaju predobro da ih propustiš i pomisao na grickalicu više mogu te dovesti u iskušenje da debelo premašiš zacrtani budžet.

Kad je čovjek gladan, sve što izgleda ukusno naći će put do kolica za kupnju. Sljedeći put kad ideš u trgovinu, učini to punog želuca - tako ćeš lakše ući, uzeti planirano i brže izaći.

 

Blagajna Možda vas zanima... Dosta je čekanja u trgovinama: Kako izabrati najbrži red na blagajni? None

 

Pamtiš, umjesto da napišeš popis

Prije nego uopće izađeš iz kuće, potreban ti je plan. Bez njega će tvoj odlazak u trgovinu biti neorganiziran, kaotičan i – pogađaš – bitno skuplji. Odvoji nekoliko minuta za isplanirati dnevne obroke i sastavi popis potrebnih namirnica.

Obroke možeš temeljiti na pristupačnim namirnicama poput tjestenine, graha i riže, kao i na konzerviranoj hrani. Preskočiš li ovaj ključni korak, završit ćeš s hrpom namirnica koje uopće nisu bile u planu. A neplanirani izdaci odsad više nisu tvoj stil.

 | Author: Eduardo Soares/Unsplash Kako odoljeti bogatoj ponudi u supermarketu? foto: Eduardo Soares/Unsplash

 

Popuste ne doživljavaš ozbiljno

Ne kažemo da moraš sve kupovati na popustu, ali oni ti mogu donijeti ozbiljne uštede. To ne znači da moraš odmah otrčati u trgovinu kad vidiš da je nešto na simboličnom popustu – ali uvijek jednim okom prati eventualna sniženja cijena željenih artikala.

Kad kažemo "željenih artikala", mislimo na artikle koje ionako želiš kupiti. Tu do izražaja dolazi planiranje: ako znaš da ćeš taj mjesec potrošiti 5 pakiranja tjestenine, a tjestenina je trenutno na značajnom popustu, odmah kupi svih 5 pakiranja i značajno ćeš uštedjeti. Ne kupuj stvari koje ti nisu nužno potrebne samo zato jer su na popustu.

Ne koristiš programe vjernosti

Brojni trgovci danas nude kartice kojima nagrađuju tvoju vjernost, što kroz ekskluzivne popuste, što putem skupljanja bodova. Treba ti doslovno 30 sekundi da dođeš do većine tih kartica, naročito u elektronskom obliku. U trgovinama u kojima obavljaš većinu kupnje svakako uzmi tu karticu i koristi njene prednosti – ionako kupuješ ono što trebaš, zašto usput i ne uštedjeti?

 | Author: Jess Torre/Unsplash Prije nego zaviriš na police, baci oko na letke s popustima trgovačkih lanaca foto: Jess Torre/Unsplash

Zanemaruješ robne marke trgovina

Veći trgovački lanci često nude vlastite robne marke, koje kvalitetom često ne odudaraju od poznatih brendova a bitno su jeftinije. Umjesto da po inerciji posežeš za poznatom robnom markom, isprobaj generičku marku. Ako ti se svidi, tvoj će ti novčanik biti zahvalan jer su takvi proizvodi u načelu jeftiniji.

takvi proizvodi nisu nužno jeftiniji jer su manje kvalitete, nego zbog manjih troškova, od marketinga do dostupnosti polica. Pruži priliku robnim markama trgovačkih lanaca, velika je vjerojatnost da ćeš se ugodno iznenaditi. I, podsjećamo, uštedjeti.

 

Kolica za shopping Možda vas zanima... 5 jeftinih namirnica koje uvijek treba imati kod kuće Špajza

 

Ne obazireš se na letke

Većina trgovina šalje tjedne oglase 'običnom' poštom ili e-poštom. Često prođemo pored njihovih tiskanih letaka ne obraćajući pozornost – ali trebali bismo.

Iskoristi letke pri planiranju obroka, kad sastavljaš popis za kupnju. To je dobra prilika i da korigiraš popis, pa na njega dodaš namirnice koje su na sniženju. Euro po euro, na godišnjoj razini možeš uštedjeti pristojan iznos.

 | Author: Christian Dubovan/Unsplash Ušteda može biti značajna ako primijeniš naše savjete foto: Christian Dubovan/Unsplash

Ne znaš što već imaš u smočnici

Često se dogodi da tek pri čišćenju kuhinjskih elemenata i ormarića otkrijemo zalihe za koje smo zaboravili da postoje. Kutija tjestenine ovdje, zaliha juha iz vrećice tamo – nismo imali pojma da ih imamo. A tek kad nakon duljeg vremena otvoriš zamrzivač? Tu se često nađe pravo blago smrznutih proizvoda, iako se baš i ne sjećaš kad su ta pileća prsa i pureći vratovi zamrznuti.

Zato prije odlaska u kupnju provjeri sadržaj hladnjaka (da, čak i ladica!), kuhinjskih ormarića i smočnice – možda se nešto što želiš kupiti već nalazi tamo.

 

Kupovina Možda vas zanima... Kako uštedjeti prilikom kupovine namirnica? None Možda vas zanima... Kako do najboljeg mesa? Mesni vodič za početnike Špajza tjedni meni Možda vas zanima... Znamo što ćemo kuhati ovaj tjedan - sve je brzo i fino Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.