Špajza 20. ožujka 2017.

Medvjeđi luk - Vjesnik zdravih proljetnih obroka

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Za sve koji ga još nisu probali, stiglo je pravo vrijeme da to učine!

Srijemuš, divlji luk ili medvjeđi luk, poznata je proljetna zelenolisna biljka koja raste u šumama, najčešće uz potoke. Prepoznatljiv je po duguljastom zelenom lišću koje podsjeća na lišće đurđica, samo je uže. Također, ima i jako lijep bijeli cvijet koji izgleda kao malo manje bogata verzija cvijeta domaćeg crvenog luka.

Osim što je vrlo ukusan - okusom podsjeća na češnjak, medvjeđi luk je i vrlo zdrav. 

Medvjeđi luk | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

S obzirom na to da medvjeđi luk raste samoniklo, nije zagađen špricanjem, ispušnim plinovima ili drugim onečišćivačima, jer raste uglavnom u zatvorenijim dijelovima šume, obično uz potoke, gdje nema prometa i slično. Mlado zeleno lišće sadrži čak 20 do 50 mg vitamina C te karoten.

Kada jedemo svježu biljku, ona na sebe veže otrove iz organizma i različite masnoće iz tijela te ih izbacuje iz organizma. Stoga je upravo medvjeđi luk sjajan izbor za proljetno čišćenje.

S njim možete napraviti sjajan rižoto - samo ga kratko povenete na malo maslinovog ulja i dodajte kuhanoj riži, ili frittatu, pesto, juhu i slično.

Za ljubitelje okusa češnjaka, ova mala divna i zdrava biljka pravi je užitak!

Ako vam nedostaje ideja što učiniti s ovom proljetnom blagodati, imamo nekoliko prijedloga!

Pesto od medvjeđeg luka

Medvjeđi luk

Pesto i juha od medvjeđeg luka

Rolice od medvjeđeg luka

Proljetna salata

Juha od medvjeđeg luka

 

Namaz od jaja i medvjeđeg luka

Feta sir s medvjeđim lukom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.