Špajza 03. travnja 2017.

Novo: Francuske delicije na zagrebačkim Vrbanima

foto: Facebook, Alegria
gastro postao gastro.24sata.hr
Za prvu degustacijsku večeru u Alegriji koja je spojila mediteranske delicije i plešivičku kapljicu tražio se stol više, a chef Nikola Bilandžija je oduševio dobro promišljenim menijem

Da moderne gurmanske priče nisu rezervirane za uži centar grada najbolji je dokaz Alegria – nedavno otvoren bistro na Vrbanima. Kao što joj i ime kaže, Alegria je čista radost. Prostrana terasa i interijer koji teleportira u mediteransku meku za gurmane, poput juga Francuske, osvojio je goste koji se neumorno vraćaju na male ili ozbiljne zalogaje, cijeđene sokove te čašu dobra vina. 

 | Author:

Boje, boje i boje bile su nadahnuće za uređenje interijera kojim se poigrala vlasnica Nadege Pache Tihava. Tulužanka i suprug Alen kroz Alegriju su ostvarili svoj san. Upoznali su se na kruzeru gdje su zajedno radili, zaljubili su se i ostalo je – povijest. Francusku je zamijenila Hrvatskom, a zahvaljujući tome Zagreb je postao bogatiji za mjesto gdje se mogu kušati mediteranski specijaliteti s potpisom chefa Nikole Bilandžije, koji je zanat pekao u Prascu, Bistro apetitu, Boškincu i bistrou Pod zidom. 

 | Author: Marko Lukunić/PIXSELL foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Za prvu degustacijsku večeru u Alegriji koja je spojila mediteranske delicije i plešivičku kapljicu tražio se stol više, a Bilandžija je oduševio dobro promišljenim menijem. Jedan od vjernih gostiju šarmantnog bistroa je i Hrvoje Petrić, novinar te zaljubljenik u dobru hranu i vina, koji je imao ulogu moderatora. 

-    Chefa Nikolu Bilandžiju pratim od njegovog samog kuharskog početka. Hrana u Alegriji me oduševila kao i cijeli koncept, tako da nastojim što češće doći na odličnu hranu i čašu vina. Kako se Plešivica kao vinska regija posljednjih godina nameće kao jedna od vodećih, a Franjo Kolarić kao vinar koji sve više napreduje kako s pjenušavim tako i s mirnim vinima koje pravi, predložio sam zajedničku suradnju, tj. večeru na kojoj bi predstavili sve zanimljivija Kolarić vina uz hranu koju priprema Nikola uz pomoć svog tima - komentirao je Hrvoje Petrić.

Na degustaciji koja je bila sve, samo ne 'ziheraška', pjenušac je stigao uz millefeuille, desert iz slastičarnice Miss Délice. Pripremila ga je Marija Gudelj, poznata hrvatska slastičarka koja se može pohvaliti diplomom prestižne francuske škole École de boulangerie et de pâtisserie de Paris. 

 | Author: Nika  Borovac/Skuhatćute foto: Nika Borovac/Skuhatćute

Pa krenemo li od kraja, družili su se beskrajno mirisni slojevi lisnatoga tijesta, kreme, tučenog vrhnja i šumskog voća s pjenušcem Colett Prestige brut, proizvedenim klasičnom metodom vrenja u bocama. Osvježavajuće, baš kao i predjelo – gintonic losos, bomba okusa i arome koja kremasti štih duguje limun tonic gelu, a neodoljivost kopru i zelenom silvancu koji je kiselinama divno smirio masnoće lososa

 | Author: Nika Borovac foto: Nika Borovac

Degustacija se nastavila odom šparogama i jajima. Žuta i zelena krema kao suprotnost hrskavim crostinima pokazala se punim pogotkom. Posebno je oduševio odabir vina; Kolarić je zlatno-zelenkastu senzaciju poslužio uz čašu stare plešivičke sorte žutog plaveca. Točio ga je iz boce koja tek čeka etiketu. Bilandžija je nastavio niz skušom u vodi od rajčice kojoj je slast pružila burratta. Mekani, svježi talijanski sir iz talijanske regije Apulje, sličan je mozzarelli, ali s kremastiji i nešto masniji. Kako mu i ime kaže, taj se 'puterasti' sir odlično složio s čvrstom strukturom ribe koja je na stol stigla s ljubavlju.

Kolarić je ponudio ružičasto vino od sivog i crnog pinota 'Rosé With Love'. Kruna degustacije bila je pačji tris – magret (pačja prsa), pohani rillettes (sporo kuhani komadići mesa), foie gras poslužena u lopticama na toplom slatkom briošu, koji je na tanjuru izgledao kao jestivo remek-djelo Joana Miróa.

 | Author: Nika  Borovac/Skuhatćute foto: Nika Borovac/Skuhatćute

Dobro promišljenom vinskom kartom, strastvenim delicijama pripremljenim od sezonskih namirnica i srdačnim interijerom, Alegria dokazuje kako lokacija nije uvijek presudan kriterij za uživanje. Nastave li tako, imat će sve više vjernih 'susjeda'. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.