Špajza Kad te život baci u vatru, zapali roštilj! 26. svibnja 2021.

Pripremaš se za grillanje? Obavezno isprobaj ove salate...

Uz meso s grilla posluži zanimljive salate foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Što je meso s grilla bez dobre salate? Pripremili smo dva pristupačna i brza recepta...

Svaki topao i sunčan dan treba dobro iskoristiti za chillanje&grillanje. Naravno da pažnju treba usmjeriti na sočnost mesa, ali ne treba zanemariti ni preostale komponente na stolu - poput salata.

Iako obožavamo rukolu i matovilac i nemamo ništa protiv ukiseljenih krastavčića, također volimo izmjenjivati jelovnik i povremeno ubaciti neku novu salatu. Dva prikladna recepta danas dijelimo i s tobom...

 

Možda vas zanima... Mariniranje: Vodimo te do najsočnijeg komada mesa Špajza

 

SALATA S GRILANIM TIKVICAMA

Osim što izvrsno pristaje uz meso s grilla, za pripremu ove salate također će ti biti potrebna vruća rešetka. Nakon što završiš s mesom, očisti i naulji grill neutralnim uljem i na njega "baci" tikvice.

U ovu jednadžbu možeš ubaciti i feta sir i rukolu. 

Sastojci:

  • 6 manjih tikvica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 nasjeckana čili papričica
  • Sok polovice limuna
  • Sol, papar
  • Šaka svježe mente i bosiljka

Priprema:

  1. Tikvice nareži na deblje kolutove ili po duljini. Prelij ih maslinovim uljem, pospi soli i paprom te očišćenom i nasjeckanom čili papričicom.
  2. Peci ih na grillu otprilike tri do četiri minute sa svake strane. Trebale bi omekšati i poprimiti onaj divan miris dima, ali nikako ne smiju biti gnjecave.
  3. Grilane tikvice prelij s još malo maslinovog ulja te sokom limuna. Promiješaj pa dodaj svježe začine. Isprobaj i po potrebi dodatno posoli i popapri.

Posluži odmah!

 

povrće, grill Možda vas zanima... 5 neoprostivih grešaka kod grilanja povrća Špajza

 

SALATA S GRAHOM I AVOKADOM

Ako želiš izbjeći pripremu priloga poput pečenog krumpira, bogate salate su uvijek dobar izbor. U kategoriju brzih, pristupačnih i zanimljivih salata spada i ova osvježavajuća verzija s grahom iz konzerve, avokadom i cherry rajčicama. 

U receptu je svježi bosiljak, ali možeš ga zamijeniti i korijanderom. 

Sastojci:

  • 400 g bijelog graha
  • 1 zreli avokado
  • 100 g cherry rajčica
  • 1/4 ljubičastog luka
  • Šaka svježeg bosiljka
  • 1/2 žlice maslinovog ulja
  • Limunov sok po ukusu
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Grah ocijedi i isperi vodom. Pomiješaj ga s narezanim avokadom, prepolovljenim cherry rajčicama i sitno nasjeckanim ljubičastim lukom.
  2. Pomiješaj maslinovo ulje s limunovim sokom pa prelij salatu. Dodaj i nasjeckani svježi bosiljak te dobro začini soli i paprom.

Posluži rashlađeno!

 | Author: 24sata foto: 24sata

Chill&Grill se ove godine utaborio na Jarunu i tamo ostaje do 4. srpnja. Program i ponudu možeš pogledati ovdje. Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Visa, Meggle, Zvijezda, Cromaris, Vezak vina, Labud, Studenac market, Kotanyi, Citroën, Make It Count, Hrvatska obrtnička komora i Hilton. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.