20. srpnja 2015.

Šest mjesta koja ovog ljeta morate posjetiti u Zagrebu

swanky
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Svima koji žive u Zagrebu već neko je vrijeme jasno da je grad drukčiji. Življi.

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci Zagreb svakako postaje mjesto ugodnije za život, ali više nije sablasno prazan kao da su ga svi napustili uslijed nekakve zombi apokalipse. Turisti, kojih je naočigled tijekom cijele godine sve više i više, oživjeli su tradicionalno puste zagrebačke ljetne ulice. Centar grada upravo vrvi novim lokalima, sadržajima i manifestacijama, a otvaranje novih mjesta sa sve boljom ponudom teško je i pratiti. Izniču i na pomalo neočekivanim mjestima, stoga vas vodimo kroz 6 lokala koji su učinili život u centru ljepšim i ukusnijim.

Mak na konac

Slastičarnica Mak na konac pod umjetničkim vodstvom poznate slastičarke Petre Jelenić u Ulici popa Dukljanina nije novost. Svatko tko voli slatko već je odavno otkrio ovaj kutak s vrhunskim slasticama koje jednako dobro izgledaju kao što su i fine. No, tek od prošlog mjeseca Mak na konac proširio se na prostor bivšeg restorana 5/4 kako biste u kolačima mogli uživati na licu mjesta, uz domaći ledeni čaj, Elis kavu i osvježavajuće ljetne sokove, ali i slane kolače poput rudarske greblice, kiflica sa gljivama i lješnjacima te muffine sa kremom od sira i crnih maslina. Tako Petrina mala čuda više ne morate poskrivečki jesti u kafiću do ili vozeći se u autu jer ne možete izdržati do kuće, a riješili ste i problem ukućana koji pikiraju na vašu lijepu kartonsku MNK kutijicu. Potpuno ste slobodni počastiti se u ugodnom okruženju butik slastičarnice koja pomalo izgleda kao fensi šumska koliba, u skladu s Petrinom filozofijom da koristi samo „prave“ namirnice, a ne mućka kolače "iz vrećica“. Završit ću tekst s jednom magičnom riječju: Bosiljak.

mak-na-konac | Author: Promo foto: Promo

Cogito coffee roasters

Matija&Matija dinamični su duo barista koji su se iz svoje dobre stare baze, Cafea u dvorištu odlučili preseliti malo centralnije. Tako je nastavak njihove priče o vrhunskoj kavi nedavno osvanuo u Varšavskoj 11. Tamo u minimalistički, ali prekrasno uređenom prostoru pripremaju kavu proizvođača s malih farmi iz cijeloga svijeta. Filozofija u čijem je središtu briga o tome da vam posluže najbolju moguću kavu mnoge je već nagnala da kavu dožive nešto ozbiljnije od "napitka za razbuđivanje“. Tako i kava postaje jedan u onih proizvoda za koje se može reći: pij malo, pij dobro. Ukoliko spadate u onaj manji postotak Hrvata koji javu ne konzumiraju uopće, Cogito coffee roasters imaju adut u rukavu – sladolede iz samoborske manufakture Medenko, ali i domaće sokove te organske čajeve. Hipsteraj na n-tu, ali lijepi hipsteraj, priznajte.

cogito-coffe | Author: Promo foto: Promo

Swanky Monkey Garden

Swanky monkey garden prirodni je produžetak zagrebačkog hostela Swanky Mint Garden, dizajnerskog hostela u najboljem smislu te riječi. Trend uređenja skrivenih dvorišta koja se nalaze u samom centru grada i za koja uopće ne znate da postoje, nešto je što toplo pozdravljamo. Spoj koji nastaje dizajnerskom intervencijom u samo tkivo starog (i predugo vremena, zapuštenog) centra grada najčešće je nevjerojatno dobra kombinacija kojoj se ne možete dovoljno nadiviti. Pridodajte tome ekipu koja zna osmisliti dobar program i ponudu na šanku, dobili ste mjesto gdje je vikendom (uključujući četvrtak) teško naći mjesto. Industrijski šarm ovog mjesta uz kozmopolitsku ekipu i opušteni hostelski đir, kao da nisu dovoljno, u sliku dodajte i kulisu od pravog vrta tj. šumarak oko terase koji čini ovo mjesto zaista posebnim; neočekivanim u samom centru grada. Stoga se i Mali plac na Tavanu s tavana povremeno preseli na ovu jedinstvenu terasu...

swanky | Author: Promo foto: Promo

Evergreen Sushi

Preko puta hostela i bara Swanky nalazi se svježe otvoreni Evergreen sushi & salad bar. Iako je otvoren tek nekoliko mjeseci, čini se da zagrepčanima nije trebalo dugo da otkriju čari bogatog jelovnika koji se drži glavnih uspješnica azijske kuhinje, s naglaskom na sushi. S obzirom na to da je mjesto relativno neveliko, nemojte se iznenaditi ako vikendom ostanete bez mjesta u večernjim satima. S pogledom na sushi majstore koji neumorno rolaju, jelovnik otkriva uramaki, futomaki, sashimi i nigiri varijante koje dolaze u nebrojeno mnogo kombinacija. Pritom nije nevažno napomenuti da su cijene više nego pristojne, pa stoga i oni tradicionalno neskloni novim okusima mogu riskirati sa uvijek svježim kombinacijama. Azijska hrana na ovaj način postaje dostupna svima, i naočigled stječe nove fanove.

evergreen-sushi | Author: Promo foto: Promo

Bornstein wine bar

Još jedno mjesto kojem je udahnut novi život. Najstarija zagrebačka vinoteka koja se od početka devedesetih nalazi u podrumu kaptolske kurije, među vinoljupcima slovi kao zagrebački hram vina. Kako ta dična etiketa u nekih vinskih poznavalaca može izazvati određene zazore, vlasnici Bornsteina odlučili su malo "opustiti“ situaciju. Nedavno otvoreni vinski bar nudi mogućnost isprobavanja velikog broja etiketa koje inače žive u hladovini velikog starog podruma, u edukativne i hedonističke svrhe. U Bornstein wine baru na čaše toče vina koja će se inače rijetko koji kafić usuditi otvoriti. Također, želite li (strane) goste odvesti na upoznavanje s hrvatskim vinima sa stilom, u Bornsteinu nude tematske vinske pakete od više slijedova (npr. Tour de Croatia, Zagreb wine flight, Dalmatia, Slavonia, Istria...).Nije mala stvar spomenuti da je osoblje iznimno pristupačno i dobro educirano, a u ove vruće dane prirodna hladnoća Bornstein podruma ne može biti bolje utočište za intimiziranje s domaćim i svjetskim vinima.

bornstein | Author: Nina Đurđević/PIXSELL foto: Nina Đurđević/PIXSELL

Dežman bar

Još jedno mjesto koje je debelo zaslužno za oživljavanje starog zagrebačkog Dežmanovog prolaza, dugo vremena zapuštene i napuštene uličice koja je živnula tek nakon otvaranja garaže na Tuškancu. Nakon, sad već institucije, Velvet kafića u crnoj i bijeloj izvedbi, Dežman bar udahnuo je dašak klupske atmosfere u ovaj, sada živahni kutak Zagreba. Atmosfera, uređenje, i prije svega, ponuda, Dežman bara odaju ozbiljan posao koji obiluje silnim šarmom. Preko "drugačijih“ sendviča, kolača, bezglutenske ponude i prirodnih sokova za jutro i dan, sve do večernje varijante i odličnih klasičnih koktela. Aperitivo četvrtkom popularno je tematsko događanje koje nas je već provelo barskim policama New Yorka, Moskve, Kube, Italije, ali ideja ekipi iz Dežmana ne ponestaje. A ne ponestaje im ni dobre volje koja generira istu takvu atmosferu, i još jedan kutak za vrhunski užitak na pomalo skrivenom, novom-starom mjestu.

dezman-bar | Author: Petar Glebov/Pixsell foto: Petar Glebov/Pixsell
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.