Špajza 05. svibnja 2024.

Zašto previše jedemo dok gledamo TV?

Hrana i TV
Kad se gleda utakmica ili neki napeti film kokica nikad dovoljno
foto: Shutterstock
U trenutku dok buljimo u ekran i opčinjeni smo onime što gledamo, zapravo nismo svjesni naših realnih prehrambenih potreba. Stručnjaci savjetuju kako tome doskočiti

Gledanje televizije često je sinonim i za hranu – proces bez kraja koji stalno iznova ponavljamo, dok bingeamo beskrajne sezone omiljenih serija, gledamo neki dobar film ili pratimo neki važan (ili manje važan) sportski događaj.

tjestenina Možda vas zanima... Znanstvenici potvrdili: tanjur pun tjestenine popravlja raspoloženje! Špajza

Tematska hrana uz utakmice i Eurosong

Uoči neke važne utakmice odasvud iskaču članci na temu koju hranu pripremiti za gledanje, a da nisu samo obične grickalice iz dućana. Tako je i kod drugih važnih događaja poput Eurosonga koji nam uskoro slijedi.

Gledanje televizije direktno utječe na konzumaciju hrane | Author: Koolshooters/Pexels Gledanje televizije direktno utječe na konzumaciju hrane foto: Koolshooters/Pexels

Pitanje je – navodi li nas gledanje televizije na to da više jedemo i pijemo i ima li to veze s vrstom programa koju pratimo? Reći ću iz osobnog iskustva – kad gledam bilo koju emisiju na kanalu 24Kitchen, "MasterChef" ili neki drugi program ili emisiju vezanu za hranu, apetit se probudi iako sam se prije toga dobro najela. I nekako sve uvijek završi tako da pobrstim hladnjak...

Američki food magazin Delish prikupio je podatke od nutricionistice Jaclyn London upravo o utjecaju TV programa na naše prehrambene navike i – vrlo su zanimljivi.

 | Author: Shutterstock U trenutku dok buljimo u ekran i opčinjeni smo onime što gledamo mi uopće nismo svjesni naših realnih prehrambenih potreba foto: Shutterstock

Znanstveno istraživanje

"Znanstveno je dokazano da gledanje televizije direktno utječe na konzumaciju hrane, kao i na osjećaj gladi te osjećaj sitosti", tvrdi Jaclyn London. Također, dodaje da su uz to vezani brojni faktori poput toga koliko je neka navika snažno ukorijenjena, koliko smo svjesni situacije u kojoj jesmo, koliko se znamo nositi s našim emocijama u tom trenutku, kao i koliko smo imuni na asocijacije na hranu koje nam dolaze iz okoline (u ovom slučaju s malih ekrana).

čaj Možda vas zanima... Znanstvenici otkrili prljavu tajnu savršene šalice čaja Najave

U trenutku dok buljimo u ekran i opčinjeni smo onime što gledamo, mi nismo, tvrdi London, svjesni naših realnih prehrambenih potreba. Na obraćamo pažnju na osjećaj gladi i osjećaj sitosti, jer su naša osjetila usmjerena na određeni sadržaj koji nam onemogućuje da aktivno pratimo koliko zapravo hrane pojedemo i pića popijemo u tom trenutku.

 | Author: Shutterstock Koliko pizze možeš pojesti ispred TV-a? foto: Shutterstock

Utjecaj emocija

Kako tvrdi Jaclyn London, emocije koje osjećamo u tim trenucima dok gledamo TV također utječu na ono što jedemo, kao i na količine. Primjerice, neki negativni ili izrazito pozitivni osjećaji koje u nama prouzročile TV program mogu nas dovesti do toga na ih pokušavamo neutralizirati hranom.

Ako gledamo neki horor ili opaku dramu to u nama može uzrokovati toliki stres da navalimo na hranu. Također, prehrambene navike koje imamo pred televizorom razvili smo nesvjesno.

 | Author: Screenshot Prejedanje je direktno povezano s gledanjem televizije foto: Screenshot

"Asocijacije i sjećanja vezana uz hranu također mogu biti faktori koji doprinose tome da dok gledamo TV jedemo i pijemo nekontrolirano, što je zapravo ciklički proces", dodaje London.

I kako si pomoći, ako, kao većina, pretjerujemo? Stručnjaci savjetuju da unaprijed isplaniramo i ograničimo obrok koji mislimo pojesti ispred TV-a i da ga se držimo. Tako jednostavno, a tako komplicirano…

goveđa riža Možda vas zanima... Korejski znanstvenici uzgojili goveđu rižu, rižu koja sadrži proteine goveđeg mesa Najave

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 18:32 04. Svibanj 2023.

    navika