Recepti 13. listopada 2014.

Turske okruglice

Turske okruglice
gastro postao gastro.24sata.hr
Manti, punjenje okruglice s mljevenim mesom, specijalitet su turske kuhinje

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 849

Tijesto

  • 3 šalica pšenično brašno, bijelo
  • 1 kom jaje kokošje
  • 1.50 dl voda
  • sol

Nadjev

  • 250 g mljevena junetina
  • 1 kom luk ,crveni
  • 0.50 mala žlica sol
  • 0.50 mala žlica svježe mljeveni papar

Umak

  • 2 šalica jogurt (3.2% masti)
  • 4 režanj češnjak
  • 0.25 mala žlica sol
  • 4 mala žlica maslac, slani
  • 1 žlica rajčica, ukuhana (konc. 28 - 30%)
  • 3 žlica voda
  • menta

Priprema

  1. U veću zdjelu stavimo brašno, jaje, sol i vodu. Miješamo i mijesimo dok ne dobijemo glatko tijesto. Pokrijemo potom zdjelu s tijestom i pustimo da odstoji oko pola sata.
  2. U međuvremenu izmiješamo sve sastojke za nadjev. Tijesto razvaljamo i režimo na manje kvadrate.
  3. Na svaki kvadrat tijesta stavimo žličicu nadjeva i zatvorimo ga tako da slijepimo suprotne uglove tijesta na sredini, povrh nadjeva. Tako napravimo sa svim preostalim tijestom i nadjevom.
  4. Pristavimo vodu i posolimo je. Kad provrije, stavimo punjeno tijesto kuhati. Povremeno promiješamo drvenom žlicom da se ne slijepe i ne sjednu na dno. Kuhamo ih na srednje jakom plamenu oko 15 minuta
  5. U međuvremenu pripremimo umak. U zdjeli srednje veličine pomiješamo jogurt, sol i usitnjeni češnjak. U manjoj tavi otopimo maslac ili zagrijemo ulje. Na masnoću stavimo koncentrat rajčice i dodamo malo vode. Smanjimo plamen i pustimo neka vrije oko dvije minute.
  6. Kuhane okruglice ocijedimo i stavimo na tanjur za posluživanje. Kad se malo ohladi, prelijemo umakom od jogurta i žlicom umaka s rajčicom. Prije posluživanja pospemo s malo sušene metvice.

Izvor 'Kuhinje svijeta - Turska kuharica'

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.