Sama priprema je jako jednostavna i brza; u ovom slučaju je najveći posao zapravo očistiti višnje. Ja pitu uvijek pečem od kile voća, malo teže se reže, ali bogati okus nadoknađuje malo neuredan izgled.
Sada kada uživamo u raznom sezonskom voću, počasti se jednom domaćom pitom, ubaci voće koje imaš i razveseli ukućane.
Inspiraciju potraži na blogu #uvijekgladna i pratećem Instagram profilu!
Prhko tijesto:
- 400 g oštrog brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- 1 prašak za pecivo
- 2 žumanjka
- 2 žlice kiselog vrhnja
- po želji korica limuna i burbon vanilin šećer
Nadjev:
- 1 kg očišćenih višanja
- 80 g šećera (naše višnje su bile jako zrele i dosta slatke)
- 1 žličica cimeta
- pola mahune tonke/ burbon vanilin šećer
- 2-3 žlice krušnih mrvica (da malo pokupe sok)
Priprema:
- U brašno dodaj hladan maslac narezan na kockice pa ga utrljaj prstima u brašno dok ne dobiješ smjesu nalik krušnim mrvicama. Možeš napraviti tijesto i pomoću miksera sa nastavkom list. Dodaj ostale suhe sastojke i žumanjke, a kada se smjesa spoji dodaj i vrhnje pa umijesi tijesto.
- Tijesto podijeli na dva dijela; neka jedan bude veći od drugoga. Oba zamotaj u prozirnu foliju, manji stavi u zamrzivač, a veći u hladnjak na 15-ak minuta.
- Lim za pečenje, manji od onoga za pećnicu (ja uvijek koristim starinski emajlirani na točkice jer tako je najslađe), premaži maslacem i malo pobrašni. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Na pobrašnjenoj podlozi razvaljaj tijesto iz hladnjaka pa prebaci u lim. Neka ti krajevi tijesta dođu do sredine stranica lima kako bi nadjev ostao u tijestu.
- Za nadjev višnje očisti i dodaj im šećer, začine i mrvice.
- Rasporedi nadjev i naribaj ostatak tijesta koji je bio u zamrzivaču. Peci 40-ak minuta dok kolač ne poprimi lijepu boju.