Kolumne Gastrolovci 16. travnja 2024.

Mileram kocke - brze, jednostavne, neodoljive

Desert
35 MIN
50 MIN
12
SREDNJE
Mileram kocke
Mileram kocke
foto: Irena Gavran
Sigurno ti se dogodilo da kupuješ ona XXL pakiranja milerama koja ne stigneš potrošiti. I za to imam rješenje!

Meni se to prečesto događa pogotovo kad su u pitanju mliječni proizvodi. Tako je nastao ovaj kolač, koji je oduševio sve ukućane i goste. Ako smijem napomenuti, slobodno poduplaj smjesu...

Još recepata blogerice Irene Gavran potraži na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 | Author: Irena Gavran Mileram kocke foto: Irena Gavran

Ne gasi ekran dok kuham

Mileram kocke
35 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Glatko brašno 225 g
  • Šećer u prahu 20 g
  • Maslac 115 g
  • Prašak za pecivo 0,50 žličica
  • Mlijeko 2 žlica
  • Žumanjak 3 kom
  • Bjelanjak 3 kom
  • Šećer kristal 100 g
  • Sol 1 prstohvat
  • Mileram 600 g
  • Prašak za puding od vanilije 2 kom
Postupak
  1. Tijesto možeš napraviti u multipraktiku tako da ubaciš sve sastojke i pustiš čudo da odradi svoje. 


  2. Ako tijesto radiš ručno, onda u posudu stavi brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu, pa mu dodaj hladni maslac narezan na kockice. Prstima mijesi razbijajući maslac, dok ne dobiješ smjesu nalik krušnim mrvicama.


  3. Dodaj ostale sastojke i kratko mijesi.


  4. Tijesto podijeli u 2 jednaka dijela, zamotaj u prozirnu foliju i stavi na hlađenje bar 3 sata.


  5. Tijesto možeš napraviti i nekoliko dana ranije pa koristiti kad zatreba. 


  6. Za nadjev: Najbolje je kad su sastojci sobne temperature. Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksaj u čvrsti snijeg, a zatim dodaj žlicu po žlicu šećera miksajući bez stajanja. 


  7. Puding promiješaj s nekoliko žličica milerama da se razbiju grudice, a zatim to pomiješaj s ostatkom milerama. Mileram izmiješaj i sjedini s bjelancima, s tim da bjelanjke trebaš lagano umiješati špatulom u 3 navrata. 


  8. Pleh dimenzija 30x20 cm obloži papirom za pečenje pa rasporedi prvu polovicu tijesta. Malo poravnaj prstima i popuni praznine, a zatim istresite nadjev. Na nadjev dodaj drugu polovicu tijesta.


  9. Kolač peci u zagrijanoj pećnici 170 stupnjeva s uključenom ventilacijom 50-ak minuta.


  10. Posluži sa sezonskim voćem ili, ako ti je draže, prije drugog tijesta pospi šakom malina, borovnica, kupina, višanja... I peci skupa.


 | Author: Irena Gavran Mileram kocke foto: Irena Gavran

Isprobaj i ove odlične recepte za slastice kojima nitko ne može odoljeti...

Možda vas zanima... Tart s bijelom čokoladom, kikirikijem i slanim karamelom Kolumne Možda vas zanima... Mini kuglofi - jednostavni, sočni i tako primamljivi Kolumne Možda vas zanima... Kakav hit: Superbrza čokoladna torta s čoko bananicama Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.