Kolumne 23. srpnja 2014.

Rožata sa suhim marelicama

rožata 1.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Naše su none radile jednostavne, ali preukusne deserte. Zaista nije trebalo komplicirati kako bi se vrhunski zasladili od svega nekoliko osnovnih sastojaka koje imamo kod kuće.

Sezona je marelica, a ja sam u ovaj božanstveni okus naše Dalmacije odlučila dodati baš ovo voće i to sušeno. No, prije dodavanja u recept bilo ih je potrebno malo napiti rumom, a sve kako bi dobili novu notu ovog tradicionalnog deserta.

Sastojci:

3 jaja
1⁄2 litre mlijeka
1 vanilin šećer
80 g maslaca
125 g brašna
100 g šećera
Malo soli
20 suhih marelica
1 dcl ruma

Priprema:

1. Marelice stavite da stoje natopljene u rum oko sat vremena.
2. Zagrijte mlijeko, polovicu šećera i maslac sve dok se maslac ne otopi. Ostavite da se malo ohladi.
3. Istucite jaja sa ostatkom šećera i vanilin šećerom dok se ne zapjeni. Dodajte mješavinu s mlijekom i na kraju brašno pomiješano sa soli. Lagano miješajte dok se sve ne spoji.
4. Napravite karamel tako da 10 žlica šećera pomiješate sa 1 žlicom vode i polako zagrijavate na vatri dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Ttijekom  kuhanja šećer ne miješajte.
5. Ulijte karamel u posudice za rožatu te ih brzo okrećite da obložite karamelom i stijenke posudica. Ulijte kremu gotovo do vrha te u svaku dodajte po 4 marelice i stavite posudice u lim za pečenje u koji ste ulili vodu.
6. Pecite na 180 °C oko 30-35 min ili dok korica na površini ne poprimi zlatnu boju. Ostavite da se potpuno ohlade prije nego ih preokrenete na tanjur.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.