Recenzije 29. travnja 2024.

Sjajna sinergija restorana Marble i Nebo te vinarije Knebu

Marble, Nebo, Knebu
Flambirani puževi, šparoge
foto: Emina Basara
Novozagrebački Marble Steakhouse, koji je otvoren krajem siječnja, krenuo je sa svojim tematskim večerama. I već na prvoj takvoj večeri postavili su visok standard jer gostovao je riječki restoran Nebo i mlada hercegovačka vinarija Knebu

Kada je otvoren krajem siječnja, novozagrebački restoran Marble Steakhouse najavio je da ima velike ambicije. Mjesto kojem su core business vrhunski odležani steakovi, namjerava, naime ući u svijet visoke gastronomije, a to planiraju tematskim večerama, kakvu sam posjetila prošli tjedan.

Njihova prva tematska večera, nakon što su koji tjedan ranije napravili promociju vina Haiku5 vinarije Šoškić, nastala je u suradnji s riječkim restoranom Nebo koji nosi jednu Michelinovu zvjezdicu, i mladom i posve drugačijom hercegovačkom vinarijom Knebu.

marble steakhouse Možda vas zanima... Bili smo na otvorenju Marble steakhousea Najave

Tim Neba u punom sastavu

Tim Neba stigao je u punom sastavu – od chefova Denija Srdoča i Gabriele Filce, preko glavnog sommeliera Tomislava Mikinca do ostatka tima iz kuhinje i vrlo brzo udomaćili su se u Marbleovoj kuhinji gdje im je srdačnu dobrodošlicu pružio chef Tomislav Trboglav sa svojim timom te s kolegama iz neba ravnopravno pripremao vrhunske sljedove.

Marble, Nebo, Knebu | Author: Emina Basara Tim restorana Marble i restorana Nebo foto: Emina Basara Marble, Nebo, Knebu | Author: Emina Basara Gostovala je vinarija Knebu foto: Emina Basara

Tijekom večere kušali smo izvrsna vina mlade hercegovačke vinarije Knebu, koja ne nudi autohtone hercegovačke sorte već one internacionalne i to radi toga što se njihovi vinogradi nalaze na 900 metara nadmorske visine. Kao piće dobrodošlice posluženi su njihov Rose 2022. (100% od crng pinota) te White Cuvee 2023. Već sam imala priliku kušati njihova vina i već ova prva dva ispunila su moja očekivanja temeljna na ranije kušanom.

Sjajan kvarnerski ceviche i fenomenalan wagyu tataki

Kao pozdrav iz kuhinje Marble je poslužio pralinu od parmezana, majonezu od hrena i beef tartare. Bio je to zaloga pun fino usklađenih okusa koji nas je baš lijepo uveo u ovu večeru.

Marble, Nebo, Knebu | Author: Emina Basara Fenomenalan kvarnerski ceviche foto: Emina Basara

Nakon toga uslijedila je kvarnerska ceviche salata s dimljenim dagnjama, gofom odležanim 3 dana u ječmu, fermentiran i ukiseljen kumkvat i karamelizirani jalapeño te gel na vrhu koji je predstavljao bonacu, odnosno mirno more. Izvrsno jelo, usklađenih i svježih okusa bilo je jedan od mojih favorita večeri, a uz njega smo kušali Knebu Traminac 2021. koji se izvrsno sljubio uz zalogaj inspiriran Kvarnerom.

Domaćini i gosti pametno su podijelili sljedove, Marble je bio zadužen za meso, Nebo za 'morske' sljedove. Tako je sljedeći slijed bio s potpisom Marblea, a riječ je bila o wagyu tatakiju s kremom od pečenog luka, mladim lukom, hrskavim lukom i ukiseljenim stabljikama medvjeđeg luka te s uljem od čilija. Izvrsno spojeni okusi, čisti umami! U ovom slijedu Marble je potvrdio svoj slogan „We know meat“.

Marble, Nebo, Knebu | Author: Emina Basara Wagyu tataki foto: Emina Basara

Uz ovo izvrsno jelo puno snažnih okusa izvrsno je pristajao Knebu White Cuvee 2022. Za razliku od cuveea iz 2023. koji smo kušali na početku večeru, ovaj godinu stariji odležavao je godinu dana u drvu (godinu dana mlađi cuvee nije odležavao u drvu), a njegova baza je chardonnay, dok po 16 posto čine sauvignon blanc i traminac. Ovo vino vinarija Knebu puni isključivo u magnum boce, i to samo njih 50 godišnje pa je iznimno rijetko i time vrlo ekskluzivno. I zato sam ponosna što sam ga imala priliku kušati.

Puževi izvrsno idu uz sauvignon blanc

I u sljedećem slijedu Marble je briljirao, posluživši nam flambirane puževe sa šparogama, umakom od peršina, gelom od yuzua i čipsom od češnjaka. I sljubljivanje je bilo savršeno – tako smo zalogaje zalijevali još uvijek živahnim i svježim vinom Knebu Sauvignon Blanc 2021.

Marble, Nebo, Knebu | Author: Emina Basara Flambirani puževi sa šparogama, umakom od peršina, gelom od yuzua i čipsom od češnjaka foto: Emina Basara Marble, Nebo, Knebu | Author: Emina Basara Bijelo iz mora foto: Emina Basara

Sljedeći slijed stigao je iz Neba, a riječ je bila o jelu nazvanom Bijelo iz mora. Ekipa iz neba poslužila nam je brancina sa slanutkom i cikorijom. Bilo je ovo vizualno predivno jelo i toliko fino da bih rado ponovila još koji put. Uz njega pili smo Knebu Chardonnay 2021.

Za sljedeći slijed Marble je poslužio dry aged svinjski kare sa sporo pečenom cikorijom, emulzijom od kamenica, dimljenim jusom, crnim tartufima. Bila je to prilika da ponovno kušam vino Knebu Pinoar 2021. kojim me ova mlada vinarija osvojila prije nešto više od pola godine na Festivalu crnog pinota Modri Les Noirs u Idriji u Sloveniji.

Marble, Nebo, Knebu | Author: Emina Basara Dry aged svinjski kare sa sporo pečenom cikorijom, emulzijom od kamenica, dimljenim jusom, crnim tartufima foto: Emina Basara

Šoškić, Haiku5 Možda vas zanima... Šoškićev Haiku5 na premijeri dobio samo pohvale Najave

Sofisticirani desert

Za kraj večeri Nebo je poslužilo zanimljiv desert od više komponenti koje smo morali kušati odvojeno. Prva na redu bila je pjenica od lješnjaka i cogito kave, poslužena na koktelu od ruma, banane, cimeta i ananasa koji je bio ostavljen za kraj. Bio je tu i desert od lješnjaka i karamele, koji mi je savršeno sjeo na kraju ove večere.

"Lješnjake nabavljamo na jednom malom OPG-u. Od njih smo napravili mousse. Dio lješnjaka iskoristili smo da ih ukiselimo, radili smo umak od ostataka lješnjaka i cogito kave. Krema je od karamele infuzirane tonkom, a dio deserta je i gel od agruma koji daje pikantnu notu", tako je ovaj sofisticirani desert opisao chef Deni Srdoč.

Bila je ovo sjajna tematska večera, a moram biti iskrena – manje niti nisam očekivala s obzirom na izbor gostiju i vinarije, uz koje se Marbleov tim sjajno uklopio. Marble je ovom tematskom večerom visoko postavio ljestvicu za sve buduće večere ovog tipa koje će organizirati.

Marble, Nebo, Knebu | Author: Emina Basara Desert s potpisom chefa Denija Srdoča foto: Emina Basara Marble, Nebo, Knebu | Author: Emina Basara Marble, Nebo, Knebu - tematska večera foto: Emina Basara

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.