Recepti 07. prosinca 2023.

Savršeni blagdanski kruh sa suhim voćem

Stollen
Stollen foto: Jennifer Pallian/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako zaista želiš napraviti nešto posebno za nadolazeće blagdane, onda je stollen pravi odgovor na tvoje želje!

Bogato i aromatično tijesto i voće natopljeno u rumu recept su za sreću. Upravo je ovo kratak opis stollena, tradicionalnog njemačkog kruha koji se poslužuje tijekom blagdana.

Nećemo ti lagati, proces pripreme nije brz, ali može biti vrlo jednostavan uz dobru organizaciju vremena. Voće treba odstajati cijeli dan u rumu, a tijesto se diže nekoliko puta, što znači da u međuvremenu možeš napraviti nekoliko tura suhih kolača. 

Ako želiš izbjeći alkohol, natopi voće u soku od naranče ili crnom čaju. Uz to, možeš se odmaknuti od klasičnog recepta i bademe zamijeniti sjemenkama suncokreta ili buče. 

 

Možda vas zanima... Meki kruh sa sirom u obliku bora bit će zvijezda blagdanskog stola Recepti

 

Stollen je odličan izbor iz još jednog bitnog razloga... Može stajati čak 2 puna tjedna! Dapače, bit će još ukusniji kad odstoji, ako ga pravilno narežeš i spremiš. Naime, preporuka je da ga prerežeš na pola, narežeš kriške i spojiš preostale polovice kako bi što manji dio bio izložen zraku. Tako se neće osušiti i zaista će biti ukusan nakon duljeg stajanja. 

 | Author: Gary Lee/Unsplash Stollen -savršeni blagdanski slatki kruh sa suhim voćem foto: Gary Lee/Unsplash

Stollen

Sastojci - za maceriranje voća:

  • 200 g grožđica
  • 25 g kandirane korice naranče
  • 25 g kandirane korice limuna
  • 3 žlice tamnog ruma

Sastojci - za tijesto s kvascem:

  • 80 ml mlakog mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 150 g brašna
  • 1/4 žličice soli
  • ulje

Ostali sastojci:

  • 150 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 1/2 žličice kardamoma
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice soli
  • 10 žlica maslaca
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • 2 žličice naribane korice naranče
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 40 g nasjeckanih badema

 

Kruh s krumpirom Možda vas zanima... Kruh s krumpirom osvaja okusom i dugo ostaje svjež Recepti

 

Postupak:

  1. Najprije pomiješaj voće, prelij ga rumom, pokrij i ostavi da se natapa barem 8 sati, a poželjno i duže. 
  2. Potom napravi tijesto s kvascem. Pomiješaj mlijeko, šećer i kvasac pa miksaj dok se sastojci dobro ne povežu. Pusti da odstoji 5 minuta pa dodaj brašno i sol. Miksaj sve dok se tijesto ne formira u glatku kuglu. Prebaci u namašćenu posudu i ostavi da se diže dok se ne udvostruči, otprilike sat vremena.
  3. Izmiksaj maslac s koricom limuna i naranče i ekstraktom vanilije u pahuljastu smjesu. Postepeno dodaj smjesu brašna, šećera, kardamoma, muškatnog oraščića, đumbira i soli. Miksaj otprilike minutu, dok se sastojci ne sjedine. 
  4. U tijesto s maslacem postepeno dodaj komade dizanog tijesta i miksaj dok se ne sjedine nastavkom za tijesto. Nakon otprilike 5 minuta trebala bi se formirati kugla tijesta koja ima konzistenciju smjese za kekse. 
  5. Umiješaj nasjeckane bademe i voće natopljeno u rumu. Ostavi tijesto da stoji na toplom barem sat vremena kako bi se malo diglo. 
  6. Premjesti tijesto na pobrašnjenu podlogu i razvuci ga u četverokut širine 25 cm. Lijevu stranu po dužini privuci prema centru, a zatim i desnu, pa zarolaj u štrucu. 
  7. Premjesti na papir za pečenje, pokrij plastičnom folijom i pusti da odmara još sat vremena. Tijesto se neće puno dignuti, ali ipak bi trebalo malo narasti.
  8. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Stollen stavi peći i momentalno smanji temperaturu na 190 stupnjeva. Peci otprilike pola sata, dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. 
  9. Izvadi stollen iz pećnice i pričekaj da se u potpunosti ohladi. Ohlađeni po želji premaži maslacem pa, kad se maslac upije, pospi šećerom u prahu.

 | Author: Jennifer Pallian/Unsplash Stollen obilno pospi šećerom u prahu kada se ohladi i, po potrebi, prije serviranja. foto: Jennifer Pallian/Unsplash

čokoladna rolada Možda vas zanima... Nezaboravna božićna rolada od čokolade Recepti božićni kolači Možda vas zanima... Božić sa sjevera: kolačići iz Danske, Švedske i Finske Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:43 07. Prosinac 2023.

    fino