Otkako je feta pasta našla put do naših stolova, mnogi gastro trendovi obišli su društvene mreže, no niti jedan nije postao popularan kao tjestenina s limunom. Iako je lemon pastu popularizirala TikTokerica Emily Mariko, ona ju nije osmislila. Naime, radi se o talijanskom klasiku spaghetti al limone.
Pasta al limone pripremaju se od sastojaka koje sigurno već imaš kod kuće, a idealan su brzi ručak ili večera. Osim kiselkastih i osvježavajućih aroma limunovog soka, ono što će ti se posebno svidjeti je aromatičnost korice limuna.
Kada na sve to dodamo svježe naribani parmezan, dobili smo pravu ljetnu deliciju koju svakako trebaš isprobati. Po želji posluži sami ili pak uz pečeno ili pohano meso ili ribu.
Pasta al limone
Sastojci:
- 300 g špageta (kao zamjenu možeš koristiti i linguine)
- 2 limuna
- 3 žlice maslinovog ulja
- 40 g maslaca
- 4 češnja češnjaka
- ribani parmezan
- pahuljice čilija
- svježi peršin
- papar
- sol
Postupak:
- Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju, odvoji i sačuvaj šalicu vode u kojoj se tjestenina kuhala.
- U tavi zagrij maslinovo ulje, maslac i čili, dodaj sitno nasjeckani češnjak i prži nekoliko minuta.
- Kada je češnjak lagano zapečen, dodaj sok dva limuna i vodu u kojoj se kuhala tjestenina te kuhaj dok ne proključa.
- U tavu dodaj tjesteninu, naribanu koricu dva limuna, papar i sol pa pirjaj nekoliko minuta.
- Tjesteninu posluži posutu naribanim parmezanom i listićima svježeg peršina.