Recepti Povrće 01. svibnja 2024.

Nareži luk bez suza i ispeci od njega divnu slanu pitu!

Povrće
20 MIN
55 MIN
12
SREDNJE
rezanje luka
Rezanje luka bez suza uz ove savjete nije nemoguća misija
foto: Ron Lach/Pexels
Plačeš svaki put kad režeš luk? Ako primijeniš neki od ovih savjeta slavnih chefova, to više neće biti tvoj problem

Gotovo da nema jela u koje ne stavljamo luk. Loša vijest za tebe jer – plačeš baš svaki put kad ga režeš? Poslušaj neki od savjeta slavnih chefova koje donosimo i luk za tebe više neće biti problem vrijedan suza.

Michelinovim zvjezdicama nagrađivani australski chef Curtis Stone, sudionik nove sezone showa "Iron Chef" na Netflixu, tvrdi da je tajna u – korištenju oštrih noževa. Američka kulinarska zvijezda Martha Stewart pak luk uvijek reže pokraj otvorenog plamena (zapaljenog plinskog plamenika ili svijeće) i zato nikad ne plače kad priprema neko jelo koje zahtijeva veće količine luka.

ukiseljeni luk Možda vas zanima... Kako ukiseliti luk za samo 10 minuta Špajza

Također, ako cijelu glavicu luka 15-ak minuta prije rezanja staviš u zamrzivač suza ne bi trebalo biti, baš kao ni ako ga na isto toliko vremena namočiš u vodu. Slavna britanska kuharica i zvijezda kulinarskih emisija Nigella Lawson kune se pak u to da ne plače dok reže luk zato što cijelo vrijeme diše na usta!

Za koji god od navedenih savjeta da se odlučiš, možeš ga provjeriti već danas pripremajući ovaj recept za brzu, jednostavnu i jako finu pitu od luka i sira!

 | Author: Thinkstock Pita od luka - slasna, a jednostavna kombinacija luka, sira, jaja, soli i papra foto: Thinkstock

Ne gasi ekran dok kuham

Pita od luka i sira
20 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Oštro brašno 500 g
  • Maslac 250 g
  • Luk 3 kom
  • Cheddar 300 g
  • Jaje 3 kom
  • Sol
  • Crni papar
Postupak
  1. Za tijesto izmiksaj brašno, prstohvat soli i hladni maslac narezan na kockice sve dok ne dobiješ grudice nalik krušnim mrvicama. Dodaj 5-6 žlica hladne vode, miksaj dalje dok ne dobiješ kompaktno tijesto. Umotaj tijesto u prozirnu foliju i ostavi u hladnjaku pola sata.


  2. Luk narezan na tanke polumjesece dinstaj na 3 žlice vode 10-15 minuta. Pusti da se ohladi te ocijedi višak tekućine.


  3. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Izmiješaj luk, sir, sol i papar te dodaj dva izmućena jaja.


  4. Trećinu tijesta ostavi sa strane, ostalo razvaljaj i stavi u kalup za pite promjera 25 cm.


  5. Na tijesto stavi nadjev i zagladi, prekrij ostatkom tijesta te istuci treće jaje i premaži odozgora,


  6. Peci oko 40 minuta, dok ne dobije zlaćanu koricu. Nakon pečenja pusti da odstoji 10 minuta prije rezanja i posluživanja.


Isprobaj i ove divote u kojima je luk glavna zvijezda!

Francuska juha od luka Možda vas zanima... Znaš li napraviti francuski klasik - juhu od luka? Recepti Možda vas zanima... Ako voliš luk, onda ćeš obožavati prženi luk omotan slaninom i punjen vrhnjem Recepti stanley tucci Možda vas zanima... Slavni glumac ima najbolje savjete za rezanje luka Špajza kolutići luka Možda vas zanima... Moraš isprobati ove ljute kolutiće luka! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.