Špajza 28. travnja 2024.

SLASNA TRADICIJA Top 10 autohtonih hrvatskih jela!

Esplanadine štrukle
U omiljenom zagrebačkom hotelu Esplanade iznimno poštuju hhrvatsku gastronomsku tradiciju, a njihovi štrukli nadaleko su poznati
foto: Arhiva hotela Esplanade
Narodna jela su kao običaji, plesovi ili nošnje – živi izvori koji svjedoče o životu ljudi na nekom području, od davnine pa do danas. Iz narodnih jela saznajemo da li su naši stari živjeli u blagostanju ili siromaštvu, čime su se najviše prehranjivali te jesu li kroz njihove krajeve vodili neki značajniji putevi kojima su prolazili stranci i donosili nove namirnice.

Što je izvorno, autohtono jelo ponekad je teško reći upravo zbog isprepletenosti života različitih naroda, susjeda na ovom našem prostoru. Također, za hrvatsku kuhinju ne možemo reći da je homogena, geografske različitosti naše zemlje utjecale su na različitosti u prehrambenim navikama stanovnika hrvatskih regija.

Zahvaljujući interakcijama s različitim narodnostima i narodima za Hrvatsku možemo reći da posjeduje bogatu kulinarsku baštinu na koju možemo biti ponosni i koju ne smijemo zaboraviti njegovati i čuvati za buduće generacije.

Možda vas zanima... KVIZ: Prepoznaješ li 10/10 hrvatskih tradicionalnih jela? Kviz

Zagorski štrukli

Štrukli su jednostavno fascinantno kulinarsko djelo. Po prirodi su pravo pučko jednostavno jelo, a ono što zadivljuje jest njihova svestranost jer se mogu poslužiti u svim sljedovima jela od juhe do deserta te se mogu jesti kao street food ili u finim restoranima. 

Zapečeni štrukli Možda vas zanima... Zapečeni štrukli - za svaku priliku i u svako doba godine Kolumne

 | Author: Rene Karaman Skradinski rižot hit je jelo zagrebačkog Fuliranja posljednje dvije balgdanske sezone foto: Rene Karaman

Skradinski rižot

Priprema skradinskog rižota maratonski je posao, ali uložena strpljivost kuhara, arome i tekstura jela dobivena iz naizgled jednostavnih sastojaka nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Pašticada

Za velike se stvari treba malo više potruditi, a takva je i pašticada koja je rezervirana za najsvečanije prigode. 

Dalmatinska pašticada Možda vas zanima... PAŠTICADA: Omiljeno blagdansko jelo Recepti

Viška ili komiška pogača

Prastaro jelo još iz doba antike koje je prava gastronomska ikona otoka Visa -viška, odnosno komiška pogača. Glavna zvijezda ovih pogača su slane ribice soljenje na tradicionalan način koji je proslavio otok Vis.

Umijeće soljenja ribe, otprilike u 19.stoljeću, komiški i viški majstori širili su u drugim zemljama na Sredozemlju i moguće da su svojim pogačama utjecali na nastanak drugih mediteranskih pogača poput focaccie ili španjolskih i provansalskih pogačica. 

Poljički soparnik recept | Author: mali Chef Poljički soparnik foto: mali Chef

Soparnik

Još jedno sirotinjsko jelo, poljički soparnik spravljen od nekoliko osnovnih sastojaka, a umjesto mesa ili ribe, prava zvijezda ove pogače jest povrće odnosno blitva. Tanka hrskava pitica s maslinovim uljem, lukom i češnjakom pečena u kominu koju u Poljicama peku majstori i majstorice obično za fešte. 

Poljički soparnik recept Možda vas zanima... Poljički soparnik - pripremi ga u pećnici i oduševi goste Recepti

Čobanac

Slavonci obožavaju čobanac i ponosni su na ovo jelo koje su vjerojatno pripremali čobani odnosno pastiri na otvorenom u kotliću. Priprema se od više vrsta mesa koje se dugo krčka, a svakako sadrži i komad divljači te svinjsku nogicu koja mu daje poželjnu gustoću i želatinoznost.

Mađarski utjecaj u slavonskoj gastronomiji očituje se u dodatku obilja crvene paprike što ljute što slatke što je slučaj i kod čobanca. 

Slavonski čobanac u kotliću Možda vas zanima... Čobanac - najfiniji slavonski specijalitet iz kotlića Recepti

Čobanac | Author: Thinkstock Čobanac foto: Thinkstock

Fuži s tartufima

Još jedno jelo na popisu gastronomske baštine Hrvatske, a kojim se diči Istra. Tartufe, kao elitnu vrstu gljiva ne treba puno predstavljati kao ni tradicionalnu istarsku domaću jednostavnu tjesteninu. 

Dagnje na buzaru

Jednostavna i nježna kulinarska tehnika za pripremu ribe i plodova mora nije se puno promijenila od svojih antičkih početaka. U buzari se spajaju češnjak, peršinov list, maslinovo ulje i riba, te u novije vrijeme krušne mrvice i bijelo vino. Buzara je delikatna metoda pripreme koja čuva izvorne okuse morskih namirnica zbog čega je toliko popularna. 

Novigradska dagnja Možda vas zanima... Novigradska dagnja pod zaštitom EU! Slavimo uz recept za dagnje na buzaru Špajza

purica.jpg | Author: Purica s mlincima

zagorski mlinci Možda vas zanima... Zagorske mlince lako možeš pripremiti kod kuće Kolumne

Purica s mlincima

Sastavni dio obiteljskih okupljanja i proslava, purica s mlincima prepoznatljiv je klasik hrvatske gastronomije. Zagorski puran i domaći mlinci daju najveću notu tradicije, no nisu nužni za pripremu vrhunske delicije. 

Sinjski arambašići

Sinjski arambašići nalaze se na popisu zaštićenih nematerijalnih hrvatskih kulturnih dobara. Nalikuju sarmi s nekoliko bitnih razlika. Goveđe i svinjsko meso je sjeckano, a ne mljeveno te zamotano u listove kiselog kupusa bez dodatka riže.

Arambašići se kuhaju zajedno s goveđom kosti, kobasicom i komadima ovčjeg suhog mesa, a začinjeni su cimetom, muškatnim oraščićem i klinčićima. 

brudet Možda vas zanima... Telegraph otkrio: 10 jela koja morate probati u Hrvatskoj Špajza Kaiserschmarrn - carski drobljenac Možda vas zanima... Top 8 zaboravljenih hrvatskih jela Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ivanka6 13:10 09. Rujan 2016.

    NISU sinjski arambašići nego SINJSKI ARAMBAŠI