Recepti 13. listopada 2014.

Janjeći kotleti sa špinatom

Janjeći kotleti sa špinatom
gastro postao gastro.24sata.hr
Pire od bijele repe izvrsno paše pečenim janjećim kotletima začinjenim timijanom

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 345

Potrebno vam je

  • 700 g repa, bijela
  • krupna morska sol
  • 0.50 šalica vrhnje kiselo (10% masti )
  • 3 mala žlica ulje maslinovo
  • 1000 g janjetina, mršava
  • svježe mljeveni papar
  • 5 grančica svježi timijan
  • 1 šalica marsala vino
  • 1 režanj češnjak
  • 2 vezica špinat

Priprema

  1. Pećnicu zagrijati na 200˚C.
  2. Repu kuhati u većoj količini kipuće posoljene vode dok omekša, 10-15 min. Ocijediti pa vratiti u posudu i dodati vrhnje. Zagrijati do vrenja pa smanjiti vatru i kuhati još 4 min. Usitniti do pirea štapnim mikserom i održavati na toplom.
  3. U velikoj vatrostalnoj tavi zagrijati 1 žličicu ulja. Janjetinu (kotlet) začiniti solju, paprom i peći na tavi s masnijom stranom prema dolje dok posmeđi, 5-8 minuta. Zatim okrenuti meso, a ispod mesa staviti 4 grančice timijana pa premjestiti u pećnicu. Peći dok temperatura u centru mesa dostigne 50˚C (očitati pomoću termometra), otprilike 15-25 min. Ostaviti 10 min da odmori nakon pečenja.
  4. Ocijediti mast iz tave pa dodati Marsala vino i zagrijati do vrenja. Smanjiti vatru i kuhati dok se volumen ne reducira do pola, oko 5-8 min.
  5. U međuvremenu zagrijati 2 žličice ulja u dugoj tavi, dodati češnjak i preostalu grančicu timijana te miješati oko 1 min dok počne poprimati smeđu boju. Odbaciti češnjak i timijan pa dodati dio po dio špinata i miješati dok povene. Začiniti sa soli i paprom te kuhati dok omekša, oko 4 min.

Pire od bijele repe izvrsno paše pečenim janjećim kotletima začinjenim timijanom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.