27. veljače 2015.

Moderna verzija raštike

Sotirana raštika s jajima i slaninom
1/2
foto: Tino Jurić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako je svježa raštika dostupna tijekom cijele godine u trgovinama, ona je u svom najboljem izdanju od studenog do travnja. Biljka je uglavnom spremna za žetvu, 6-8 tjedna nakon sadnje.

Raštika je vrlo hranjivo povrće. Kelj i obitelj u koju spada i raštika tj. kupusnjače su jedan od najpopularnijih članova obitelji Brassica, usko vezanih uz kelj i kupus i mogu se opisati kao ˝bezglavi˝ kupus. Raštika je vjerojatno nastala u istočnoj Europi ili Maloj Aziji, a do današnjih dana se proširila u gotovo svim dijelovima svijeta, od hladnijih do umjereno toplih dijelova i regija. Biljka naraste do 70-80 cm u visinu i ima tamno-zeleno lišće raspoređeno u rozete oko uspravne glavne stabljike. Nekoliko vrsta raštike se uzgaja širom planete, ovisno o vrsti tla, klime...

Zdravstvene prednosti raštike

Veoma hranjiv kupus sadrži vrlo malo kalorija (samo 30 kalorija na 100 g) i ne sadrži kolesterol. Raštikino zeleno lišće sadrži vrlo dobru količinu topivih i netopljivih prehrambenih vlakana koji pomažu u kontroli razine LDL kolesterola i štite od hemoroida, zatvora kao i bolesti te raka debelog crijeva. Naširoko se smatra kao zdrava hrana, lisnata raštika je bogata neprocjenjivim izvorom fito- hranjivih tvari s moćnim svojstvima protiv raka i dokazane su prednosti protiv bolesti prostate, dojke, vrata maternice, debelog crijeva, jajnika.

Također je utvrđeno da je djelotvorna na imunološki modulator, anti-bakterijske i antivirusna svojstva i jačanje Interferon-gama receptora. Listovi su također odličan izvor folata. Folati su važni u sintezi DNK-a. Svježi kupus tj. raštika i njihovi listovi su također bogati vitaminom C. Vitamin C je snažan prirodni antioksidans koji štiti od slobodnih radikala, gripe te virusnih infekcija. Raštika je odličan izvor vitamina A i karotenoida antioksidansa, kao što su lutein, karotena, Zea-xanthin, kripto-xanthin, itd. Ovi spojevi znanstveno je utvrđeno da imaju svojstva antioksidansa. Potrošnja prirodnih plodova bogatog flavonoidima pomaže u zaštiti od raka pluća i raka usne šupljine. Ovo lisnato povrće sadrži nevjerojatno visoke razine vitamina K. Vitamin K ima ulogu u povećanju koštane mase. Nadalje, lišće i stabljike su bogati mineralima poput željeza, kalcija, bakra, mangana, selena i cinka.

Odabir i skladištenje

Iako je svježa raštika dostupna tijekom cijele godine u trgovinama, ona je u svom najboljem izdanju od studenog do travnja. Biljka je uglavnom spremna za žetvu, 6-8 tjedna nakon sadnje. U trgovinama, tražite svježe, svijetlo i hrskavo lišće s debelom stabljikom. Izbjegavajte one sa žutim lišćem. Kad god je moguće, izaberite ovo zelje iz obližnjeg organskog domaćinstva, kako bi dobili maksimalne zdravstvene beneficije. Kada je koristite kod kuće, raštiku treba čistiti na isti način kao i bilo koje drugo zelje, npr. poput špinata. Operite hrpu u hladnoj tekućoj vodi nekoliko minuta dok se ne skine prašina i prljavština, zatim očistiti od uvelog ili oštećenog lišća te isprati u slanoj vodi oko 30 minuta da se ubiju sve bakterije, a tako će se očistiti od bilo kakvog ostataka pesticida. Kad god je moguće, koristiti raštiku dok je svježa. Raštika ima relativno dobar rok trajanja, može se pohraniti u hladnjaku do četiri dana.

Metode priprema i posluživanje 

Stabljika i listovi raštike su jestivi. Lišće treba isjeći na manje dijelove za brže kuhanje. Prekomjerno kuhanje može dovesti do gubitka vitamina. Raštika je vrlo ukusna kao salata, a još je bolja uz kuhano meso (svježe crveno ili suho svinjsko meso) ili ribe. Vrlo dobro se slaže i kao prilog ili s rižom, ječmom ili bilo kojim drugim žitaricama. Svježi listovi raštike mogu se koristiti i kao dodatak svježim sokovima i miješati s drugim voćem, povrćem čak i ljekovitim biljem. Raštika se može koristiti i kao doručak i vrlo dobro se slaže s poširanim ili prženim jajima, čak i u omletu.

Isprobajte recepte Zdravka Perića s raštikom:

Sotirana raštika s jajima i slaninom

Rižoto od raštike i gljiva

Raštika s krumpirom, komadićima bunceka i slaninom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.