Kolumne 05. prosinca 2018.

Keksići s pistacijom - ultimativni blagdanski hrskavi užitak

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Počinjemo s pripremama za ovo blagdansko vrijeme, pa dijelim sa Vama recept za keksiće koji su obavezno na popisu želja ukućana.

Vjerujte mi, postat će Vam omiljeni iz više razloga... Predivni na pogled, prekrasni okusom i najbitnije - prejednostavni za pripremu.

Ovo je varijanta punjena sa sirupom od šumskog voća, ali vi iskoristite  ono malo Nutelle što Vam je ostalo na dnu, Linoladu, otopite čokoladu  ili iskoristite omiljeni mamin pekmez.

 

Možda vas zanima... Muffini s čokoladom i maslacem od kikirikija za pozdrav jeseni Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Čoko torta s kruškama, makom i lješnjacima sve je što vam ove jeseni treba Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Potrebno vam je:

  • 125 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 jaje (odvojiti žumanjak i bjelanjak)
  • 1 žličica vode
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 140 g brašna
  • prstohvat soli
  • 80 ak grama pistacija (nasjeckati sitno)
  • 100 g pekmeza

Preljev:

  • 100 g šećera u prahu
  • Par kapi ekstrakta
  • 1-2 žlice mlijeka

Postupak pripreme:

  1. Upalite pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. Maslac skroz sobne temperature izmiksajte sa šećerima dok smjesa ne postane pjenasta, a zatim dodajte žumanjak i vaniliju.
  3. Dodajte brašno i soli lagano izmiksajte dok smjesa ne postane jednolična. Smjesu ostavite u hladnjaku na 20-ak minuta a onda pravite kuglice veličine, recimo, raffaelo kuglica.
  4. Svaku kuglicu umočite u smjesu preostalog bjelanjka i žlice vode koju ste malo izmutili vilicom u manjoj posudi, a zatim ih uvaljajte u  nasjeckani pistacio i slažite na pleh obložen papirom za pečenje.
  5. Nasred keksa napravite udubinu (prstom ili ako imate one mjerne žličice ili  drškom kuhače) kako biste napravili mjesta za pekmez, marmeladu ili čime već odlučite puniti.
  6. Pecite15-ak min i pustite da se malo ohlade. Žličicom rasporedite  odabrano punjenje u udubinu.
  7. Ako želite napraviti još i preljev od šećera u prahu - sjedinite sve sastojke dok ne dobijete tekuću smjesu i pospite po keksićima.

Dobar tek!

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.