Kolumne Foodmas 23. prosinca 2018.

Pijani šaran s grah salatom i krumpirom na blagdanski način

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Badnjak u Slavoniji je rezerviran većinom samo za jednu vrstu ribe. Po meni, to je kralj slatkovodnih riba, riječ je, ni manje ni više, o šaranu.

Riba koja ima poprilično idealan omjer masnoće i mesa, riba koju se može pripremati na popriličan broj načina, od kuhanja preko pohanja do pečenja. Samo pečenje pak opet nudi nekoliko dodatnih mogućnosti od onih jednostavnijih do ipak nešto kompleksnijih.

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Šaran na rašljama je, vjerujem da će složiti mnogi, najsavršeniji način pripreme ali isto tako i jedan od najkompliciranijih jer traži dosta vremena i dosta posvećenosti i pažnje. To je jedan od recepata kojim ću se posvetiti u nekom budućem blog postu.

Danas je na meniju “pijani šaran”. Sočan, pikantan, hrskave kože, ma jednom riječju: savršen! Recept je dosta klasičan s jednim malim twistom na samom kraju gdje sam kao salatu složio grah salatu, ALI nisam ju ostavio u standardnom pnliku nego sam od nje napravio pire/kremu koja je poslužio kao “postelja” za divne odreske od šarana iz PP Orahovica.

Recept je također jedan od onih koji vam neće oduzeti cijeli dan dok sve napravite, malo truda na početku i kasnije vam samo preostaje da pećnica odradi svoje. Uz ribu sam poslužio sjajan bijeli pinot vinarije Orahovica.

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Sastojci:

  • 1 šaran PP Orahovica (2 kg)
  • 1 limun
  • 1/2 vezice peršina
  • 2-3 mrkve
  • 1 kg krumpira
  • 2 dl bijelo vino Orahovica
  • Sol I papar
  • Maslac

Postupak pripreme:

  1. Šarana očistite I dobro operite te mu uklonite glavu i rep. Zarežite šarana popreko kao da radite odreske. Posolite ribu izvana i iznutra te u unutrašnjost stavite žlicu maslaca i svježi peršin.
  2. U zareze stavite polovice kriški limuna kako bi pustio svoj sok i aromatizirao ribu tijekom pečenja.
  3. Krumpir I mrkvu ogulite te narežite na šnite te također posolite i popaprite.
  4. Stavite sve u posudu za pečenje, dodajte maslaca ili neku drugu masnoću i pecite 30 minuta na 200 stupnjeva.
  5. Nakon navedenih pola sata podlijte sve s vinom te vratite u pećnicu još 35-40 minuta kako bi se sve ispeklo do kraja.
  6. Poslužite uz grah salatu ili uz pire koji se radi od istih sastojaka. 

Dobar Vam tek i ugodni i blagoslovljeni blagdani!

P.S. Recept za ovo i mnoga druga sjajna jela možete pronaći i na blogu Začinjeno s ljubavlju, Facebook stranici i Instagram profilu.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković  | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković  | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković  | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.