Kolumne 07. prosinca 2018.

Vruća čokolada: Kako je nastala i zašto je danas toliko volimo

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Došlo je ponovno “ono” doba godine. Vrijeme je adventa i dobrih djela, čišćenja čizmica, otvaranja poklona i druženja s najmilijima.

U ovo doba godine rado provodim vrijeme s prijateljima družeći se uz kuhano vino  ili čaj na predivnim zagrebačkim ulicama, ali isto tako volim i toplinu svoga doma i neki dobar film. Ušuškana u fotelji odlučila sam malo začiniti ovu zimu i pripremiti domaću vruću čokoladu.

 

Možda vas zanima... Čari blagdana: Četiri recepta za četiri omiljene slastice Kolumne

 

Kratka priča o vrućoj čokoladi

Prvu vruću čokoladu ispijale su Maje još tamo prije 2500-3000 godina, a ispijanje toplog kakaovca bila je asteška tradicija. Maje su samljele zrna kakaa te prah miješali s vodom, kukuruznim brašnom i čilijem, a zatim bi to sve prokuhali. Ispijanje ovog napitka bilo je predviđeno za sve društvene klase, iako su ga najčešće pile one malo elitnije.

 

Možda vas zanima... Pastéis de Nata - okusi koje sam donio iz Portugala Kolumne

 

S vremenom se priča o vrućoj čokoladi proširila i malo dalje od Južne i Srednje  Amerike. Naravno tu su najzaslužniji bili kolonizatori Španjolci koji su ju doveli u Europu iz Meksika. Kako šećer u to vrijeme još nije bio dostupan svima, često se u napitak dodavala aroma vanilije ili drugi začini kako bi se ubila gorčina čokolade. Ideja miješanja čokolade s mlijekom došla je nakon putovanje Hansa Sloana na Jamajku s koje je donio recept u Englesku i zauvijek promijenio čokoladnu povijest.

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Naravno modernizacija, industrijska revolucija i razvoj kapitalizma doveli su do mnogih čokoladnih otkrića, a jedno od njih je i čokolada u prahu koja danas uvelike olakšava pripremu ovog napitka.

Vruća čokolada prema receptu Jamie Olivera

Vođena mišlju da vruća čokolada bude bogata začinima, tražila sam dobar recept  pun arome koji se razlikuje od gotovog proizvoda. Ubrzo sam  odbacila mnoge jer su sadržavali ili samo čokoladu ili samo kakao ili čak i puding te sam se na koncu odlučila za recept  Jaimea Olivera koji je ne samo savršen nego blagdansko uživanje u potpunosti upotpunjuje, i ono što je najbolje smjesa koja se dobije može se sačuvati i koristiti više puta.

Sastojci:

  • 4 žlice gorkog kakaa
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 2 žlice gustina
  • 2 žlice mlijeka u prahu
  • ½ žlice cimeta
  • 100 grama usitnjene čokolade

Postupak:

  1. Sve sastojke zajedno izmiješajte i spremite u posudicu.
  2. Kada se zaželite vruće čokolade u 2 dcl vrućeg mlijeka ili po želji  u 2 dcl slatkog vrhnja (ako volite jako gustu čokoladu) umiješajte jednu do dvije žlice vruće čokolade i kuhajte dok se ne zgusne.
  3. Za različite arome možete staviti i koricu naranče, začine ili neki liker.

Dobar tek!

P.S. Želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy i istoimenoj Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.