Native sadržaj 19. veljače 2024.

Kremasta juha s limunom, povrćem i rižom pravi je vjesnik proljeća

foto: Mateja Zvirotić Andrijanić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Pripreme za Uskrs polako počinju, a missGASTRO i METRO Hrvatska pobrinuli su se da ne moraš puno razmišljati o tome što poslužiti za svečani ručak ili večeru. Druženje ćeš odlično otvoriti ovom nježnom kremastom proljetnom juhom.

Posebno je lijep osjećaj ugostiti sve svoje najdraže za uskrsnim stolom, a iako smo sigurni da će uživati u svemu što pripremiš, ipak je dobra ideja sve pomno isplanirati ranije. Kako bi ti pomogli u osmišljanju savršene uskrsne trpeze, donosimo ti ideju za predjelo, glavno jelo i desert o kojima će se pričati i mnogo blagdana kasnije. Krećemo s predjelom koje je pripremila Mateja Zvirotić Andrijanić, autorica bloga "Food & Mood", a koje će postaviti odličan ton za cijelo druženje. Kremasta juha s limunom, povrćem i rižom pravi je vjesnik proljeća, a bit će najukusnija ako ju pripremiš s METRO Chef proizvodima, baš kao Mateja. 

Sastojci:

  • 100 g arborio riže METRO Chef, potrebno namočiti
  • 3 žumanjka METRO Chef, što svježija, sobne temperature
  • 40 ml limunova soka
  • 3 žlice maslinova ulja METRO Chef
  • 1 srednji luk, nasjeckati sitno
  • 2 srednje mrkve METRO Chef, nasjeckati sitno
  • 1/3 korijena komorača, nasjeckati sitno
  • 100 g smrznutog graška METRO Chef
  • 1 litra vrućeg kokošjeg temeljca METRO Chef
  • 800 ml vruće vode
  • 1/3 žličice mljevenog crnog papra METRO Chef
  • 1/2 žličice češnjaka u granulama
  • 3/4 žličice sušenog kopra METRO Chef
  • Sol po želji
  • 1 žličica šećera

 | Author: Mateja Zvirotić Andrijanić foto: Mateja Zvirotić Andrijanić

Priprema:

  1. Rižu najprije namoči 3-4 sata prije u vodi pa dobro isperi.
  2. Odvoji žumanjke od bjelanjaka, limun iscijedi pa sok pomiješaj sa žumanjcima te ostavi sa strane. Bjelanjke sačuvaj za neko drugo jelo.
  3. Na dobro zagrijanom maslinovom ulju poprži sitno sjeckan luk, komorač i mrkvu do zlatno žute boje, otprilike 10 min.
  4. Zatim ulij vrući temeljac i vodu u posudu, dodaj opranu rižu, grašak, češnjak i papar te poklopi da se juha lagano kuha. Kuhaj dok riža gotovo u potpunosti ne omekša (no ne smije se prekuhati).
  5. Pred kraj kuhanja, nekoliko grabilica juhe postepeno dodaj u razmućene žumanjke s limunovim sokom i sve žustro izmiješaj pjenjačom kako bi se žumanjci temperirali.
  6. Posudu s juhom makni s vatre te umiješaj dobivenu tekućinu nazad u lonac pa sve dobro promiješaj. Dodaj kopar, žličicu šećera za slatkoću te posoli po želji. Posluži s kojom kapi maslinovog ulja i svježe mljevenim paprom. Dobar tek!

 | Author: Mateja Zvirotić Andrijanić foto: Mateja Zvirotić Andrijanić

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 15:51 14. Ožujak 2024.

    Super juha