Recenzije 09. studenoga 2022.

Urbana punk kuhinja i uzbudljivi meni nove chefice glavni su aduti Sopala

Sopal ima urbanu, punk kuhinju u kojoj je sve dozvoljeno! foto: Kasandra Draganić
gastro postao gastro.24sata.hr
Nova, mlada chefica Katarina Vrenc unijela je uzbudljive promjene u meni fun dining bara Sopal, pa je ovo mjesto, ionako za preporuku, dobilo jednu novu dimenziju.

Jedna od najodvažnijih mladih chefica u Hrvatskoj, ako ne i šire, Katarina Vrenc, preuzela je kuhinju jednog od najzabavnijih mjesta u gradu – Sopal fun dining bara. O ovom zagrebačkom biseru na adresi Teslina 12, već sam pisala dok je kuhinjom žario i palio chef Marko Turković, a i prije Katarine je ovo bilo mjesto gdje bih strance bez srama poslala da iskuse hrvatsku gastronomiju u jednom zabavnom raspoloženju. S novom cheficom su došle i promjene pa je novi meni itekako uzbudljiv i definitivno must try u glavnom gradu. 

 | Author: Kasandra Draganić foto: Kasandra Draganić

Urbano mjesto kakvo Zagrebu nasušno treba, u kojem ćete poslušati glasni funk, gdje open space kuhinja daje gostu priliku da upozna kreativce iza njihove hrane, a u svakom trenutku je tim za šankom otvoren za svu interakciju. Ono što ćete odmah primijetiti je otvorena vatra i ogroman lonac iz kojeg se lagano dimi, interesantan interijer i šarolika publika, većinom stranci kojima je ovaj koncept blizak. Ako tražite uzbudljivo gastronomsko iskustvo, ali i dobru zabavu, ne smijete propustiti vikende u Sopalu jer tada tamo ugošćuju dj-je koji već dinamičnu atmosferu dižu na novu razinu. 

 | Author: Kasandra Draganić foto: Kasandra Draganić

Sjeli smo za šank da budemo što bliže chefici koja inspirira dok novi sommelier Eric Romolock na stol donosi neka nova vina koja još nismo probali, a jelovnik je toliko privlačan da se teško odlučiti za samo jedno jelo. Mi smo se odlučili za njih šest i sve smo ih mirisali, dirali prstima, srkali iz tanjura i sve što tim ovdje podržava jer ipak je ovo punk kuhinja u kojoj je sve dozvoljeno. Baš kao da ste doma sa svojim bliskim prijateljima. 

Cijene jela su prihvatljive, kreću se od 60-ak do 120 kuna, no imajte na umu da to nisu porcije od kojih ćete se prejesti i nećete moći disati, ali su savršene za dijeljenje i uživanje u novim okusima koje Eric vješto spaja s vinima iz vinoteke Nesputana vina koja je specijalizirana za organska, biodinamička i prirodna vina. Eric će pronaći baš tu čašu koja će vas odvesti u neki drugi svemir, a savršeno će komplimentirati Katarininim delicijama. 

 

 | Author: Kasandra Draganić Chefica Katarina i ja foto: Kasandra Draganić Vratimo se mi na te savršene tanjure koje smo teškom mukom izabrali. Jer izbor je zaista težak.

Znali smo da svakako želimo isprobati tlačenicu u panko mrvicama, ali i ražnjić s hobotnicom i carskim mesom. Nametnuo se tu i bikov jezik, ali i skuša pa koštana srž s puževima dok je Katarina, na moje nezadovoljstvo jer nisam veliki obožavatelj patlidžana, inzistirala da probamo i jelo s kineskim patlidžanom. 

Krenimo redom. 
Hrvatska inačica sushija – skuša s motarom  i lješnjakom, došla je prva. Taman da nas nježno uvede u večeru, a opet da nas razbudi okusima. Umak koji je ostao na dnu tanjura, sretno smo posrkali jer je ovdje šteta ostaviti i kap na tanjuru. Jedite prstima, srčite, što god vam srce želi. 

 | Author: Kasandra Draganić foto: Kasandra Draganić

Sljedeće jelo je bilo možda i najdraže nam od cijele večere. Tlačenica koju u kuhinji sami pripremaju od svinjskih obraza i ušiju, a umotana je u hrskave panko mrvice. Hrskavo izvana, želatinasto iznutra – savršena kombinacija za ljubitelje ove namirnice koju često u kuhinji zapostavljamo. Još kad ovom crunchy zalogaju dodamo majonezu od koštane srži i sitno rezanu kiselicu – ovo ćemo jelo dugo spominjati.

 | Author: Kasandra Draganić foto: Kasandra Draganić

Koštanu srž ako niste iz juhe vadili s kosti i mazali na kruh s malo soli, niste živjeli. Uvijek se svađamo tko će dobiti više, a ovo jelo je baš divna posveta upravo tim momentima uz neočekivane puževe koji stižu s Kvarnera.  Masno, slasno i puno okusa i tekstura, samo namažete na hrskavi kruh i uživate. Tu je i dašak kiseline u fermentiranoj butternut tikvi iako bih je ja čak dodala i više. 

 | Author: Kasandra Draganić foto: Kasandra Draganić

I onda je došao već spomenuti patlidžan s kremastim kestenom i coffee BBQ umakom. Dakle, senzacija. Koru od grilanog patlidžana ovdje ne bacaju već je usitnjavaju i posipaju po kremastom mesu patlidžana zajedno s borovicom, a umak me jednostavno raspametio. Odlična kombinacija i ono što najviše volim kod Katarine u kuhinji je to što me uvijek razuvjeri kad sam skeptična i mislim da tu namirnicu „ne volim“. Oh, itekako je volim kad je pripreme prave ruke. 

 | Author: Kasandra Draganić foto: Kasandra Draganić

Stiglo je drugo jelo koje smo baš jako poželjeli jesti. Ražnjići s hobotnicom i carskim mesom koje se topi u ustima. Dok nam u našim kuhinjama ne bi palo na pamet spojiti hobotnicu i svinju, Katarina se ne boji odvažnijih kombinacija, a ovom sočnom ražnjiću je dodala čimulu zelja koja je tek dirala grill. Tu je i jus od hobotnice za umami te neobično mekane ukiseljene rajčice pune okusa. 

 | Author: Kasandra Draganić foto: Kasandra Draganić

Nismo mogli odoljeti zadnjem jelu prije deserta. Bikov jezik s paljenom raštikom i kremom od čičoke. Jezik se kida u komadiće kad ga takneš vilicom, raštika je tu da doda malo gorčine, ali i dima, dok je kremasta čičoka, previše zapostavljena u našim kuhinjama, totalna pobjeda na tanjuru. 

 | Author: Kasandra Draganić foto: Kasandra Draganić

Jedva smo pojeli desert, ali morali smo isprobati i šljive na domaćem siru. Ovaj jednostavan desert nas je taman osvježio, a uz vino koje je Eric preporučio, sretno smo završili večeru o kojoj ćemo zasigurno dugo pričati. 

 | Author: Kasandra Draganić foto: Kasandra Draganić

Katarina najavljuje da će se meni mijenjati često, sve u ovoj kuhinji ovisi o sezonskim namirnicama, a chefica itekako dobro zna gdje nabaviti najbolje, najčistije namirnice čiji će vas okus već sam prebaciti u neka druga vremena. Malo nostalgije za dobrom starom tradicijom pomiješane s urbanim, bučnim i „ravno u glavu“ kuhanjem, ali i atmosferom u ovom fun dining restoranu.

Možda vas zanima... Najbolji restoran u Gorskom kotaru poslužuje vrhunski ramstek od jelena punjen vrganjima Kolumne Možda vas zanima... Zbog ovih armenskih delicija isplati se otići do Koprivnice Kolumne Možda vas zanima... Moraš probati najbolje ćevape u Zagrebu! Mi se sigurno vraćamo! Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.