Recepti 12. studenoga 2022.

Biskvitno i hrustavo tijesto: Otkrij tajne guste, svijetle i pjenaste smjese

Biskvitno i hrustavo tijesto: Otkrij tajne guste, svijetle i pjenaste smjese foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Voliš li kolače od biskvita ili hrustavog tijesta važno je da slijediš ova pravila - našim su bakama uvijek uspijavali besprijekorno pa smo jedva dočekali da ih istestiramo u svojoj kuhinji

Za ovu vrstu tijesta jako je bitno da miješaš svježa žumanca i šećer toliko dugo, i sve u jednom smjeru, dok ne dobiješ gustu, svijetlu i pjenastu smjesu.

Tek tada dodaj čvrsti snijeg od bjelanaca, a na kraju brašno i lagano zamiješaj. Ako je, pak, u receptu navedeno da smjesi treba dodati i prašak za pecivo, tada ga dodaj tako da ga pomiješaš s potrebnom količinom brašna. Radiš li vodeni biskvit trebaš smjesi dodati određenu količinu hladne vode, ali tada moraš povećati količinu šećera i brašna, a smanjiti količinu jaja!

 | Author: Shutterstock Za ovu vrstu tijesta jako je bitno da miješaš svježa žumanca i šećer toliko dugo, i sve u jednom smjeru, dok ne dobiješ gustu, svijetlu i pjenastu smjesu. foto: Shutterstock

'Tajna' teškog biskvita je u tome da smjesi dodaš pjenasto umućeni maslac ili margarin.

Pripravljenu biskvitnu smjesu odmah ulij u lim ili u okrugli oblik za tortu, ali ga prethodno namaži uljem i posipaj brašnom! Peci na umjerenoj temperaturi od 180°C do 200°C. Tijekom prvih 15 minuta, dok se biskvit peče, ni slučajno ne otvaraj vrata pećnice, niti pomiči lim ili oblik za tortu.
 

biskvitna torta Možda vas zanima... Kako provjeriti je li biskvit zaista pečen Špajza
 

Trikovi za čvrsto i sjajno hrustavo tijesto

Vodu i masnoću prokuhaj, posudu skini sa štednjaka i umiješaj brašno. Stavi opet na štednjak pa miješajući kuhaj da se sve poveže u smjesu koja se treba odvajati od stijenki posude. Nakon toga tijesto istresi u zdjelu pa u toplo umiješaj jedno jaje i potom dobro miješaj da se jaje potpuno stopi s tijestom. Tako učini sa svakim jajem, dodajući jedno po jedno, i stalno miješaj.

Tijesto treba biti čvrsto i sjajno, a kada ga zagrabiš kuhačom treba visjeti u dugačkoj, elastičnoj niti. Pusti da se ohladi pa umiješaj prašak za pecivo.

 | Author: Shutterstock Važno je znati da se hrustavo tijesto ne da razvaljati nego ga treba upotrijebiti kroz štrcaljku za ukrašavanje torti foto: Shutterstock

Važno je znati da se hrustavo tijesto ne da razvaljati nego ga treba upotrijebiti kroz štrcaljku za ukrašavanje torti i onda oblikuješ oblike koje želiš. Također, možeš ga nanositi i uz pomoć žlice pa oblikovati hrpice u prethodno namašćenom i nauljenom limu. Peci na jačoj temperaturi od 200°C do 220°C.

Od hrustavog tijesta možeš raditi i kolače koji se peku na masnoći. Tada ih prvo štrcaljkom istisni u željeni oblik na list pergamentnog papira, umočenog u vruću masnoću, a zatim ga pusti da s papira sklizne u vruću masnoću.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.