Recepti 09. svibnja 2023.

Brzi ručak: Mašnice s finim pestom od oraha

Tjestenina s umakom od oraha
Tjestenina s umakom od oraha foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako nije tako poznat kao pesto Genovese (pesto od bosiljka), ovaj umak od oraha još je jedna ukusna vrsta ligurijskog pesta. I njega je jednostavno napraviti!

Poznati talijanski specijalitet trofie con salsa di noci alla Genovese zapravo je tjestenina s umakom od oraha i tradicionalno jelo iz Ligurije u sjeverozapadnoj Italiji. Iako nije baš tako poznat kao pesto Genovese (pesto od bosiljka), umak od oraha još je jedna ukusna vrsta ligurijskog pesta. I postupak pripreme je vrlo jednostavan!

 

Možda vas zanima... Drugačiji i laganiji okusi: Penne s umakom od oraha Recepti

 

Povijest umaka od oraha

Kao i druge vrste pesta, ligurski umak od oraha prvotno se radio uz pomoć tučka i mužara i bio je začin mnogim jelima. Prema nekim zapisima, vjerojatno je da je baš ovaj umak prethodio ‘slavnijem’ pestu od bosiljka.

 | Author: Shutterstock Pesto od oraha foto: Shutterstock

Izvorno su Genovese umak od oraha nazivali 'agliata bianca' ili 'agliata alle noci' (agliata od oraha). Agliata je, inače, ligurski umak od češnjaka koji potječe iz starog Rima. Pravi se od češnjaka, maslinovog ulja, krušnih mrvica i octa. Najčešće se posluživao uz meso i ribu.

A kakav bi to talijanski specijalitet bio da u njemu zvijezda nije tjestenina? Zato donosimo ovaj jednostavni, ali bogat okusima recept za mašnice – ne samo da izgledaju atraktivno nego su i savršenog okusa.

 | Author: Shutterstock Farfalle​ foto: Shutterstock

Mašnice s umakom od oraha

Sastojci (za 4 osobe):

  • 50 g maslaca
  • 150 g mljevenih oraha
  • 50 g parmezana
  • 3 žlice vrhnja za kuhanje
  • 500 g tjestenine u obliku mašnica
  • nekoliko oraha u komadu
  • sol i papar
  • začinsko bilje

Postupak:

  1. Zagrij u loncu 50 g maslaca da se zapjeni, a zatim dodaj 150 g mljevenih oraha, 50 g ribanog parmezana i 3 žlice vrhnja za kuhanje pa ostavi umak da krčka 3-4 minute na tihoj vatri uz stalno miješanje.
  2. Skuhaj al dente tjesteninu u većoj količini posoljene vode, prema uputama s pakiranja.
  3. Potom ocijedi tjesteninu, ali sačuvaj oko 80 ml vode od kuhanja. Ostavi mašnice da se ocijede, dobro ih izmiješaj s umakom od oraha i sačuvanom tekućinom od kuhanja pa sve pikantno posoli i popapri.
  4. Tjesteninu po želji ukrasi listićima začinskog bilja i polovicama oraha te je odmah posluži.

 

Pesto od oraha Možda vas zanima... Za večeru nema straha - napravite pesto od oraha! None Možda vas zanima... Farfalle s rukolom i bademima Recepti Stanley Tucci Možda vas zanima... Tjestenina za doručak? Ako može slavni glumac, možemo i mi Špajza

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:35 09. Svibanj 2023.

    super