Recepti Rižoto 19. ožujka 2024.

Dočekaj proljeće uz ovaj divan rižoto od šparoga

Rižoto
20 MIN
30 MIN
6
SREDNJE
rižoto od šparoga
Rižoto od šparoga
foto: Instagram @linacuisine
Sutra nam i službeno stiže proljeće, a mi znamo najbolji način kako ga dočekati u stilu. I zato ti donosimo recept za ovaj odličan rižoto od šparoga i svježeg bilja. Uživaj u proljeću i šparogama!

Ovaj osvježavajuć i ukusan rižoto od šparoga i svježeg bilja savršen je proljetni recept nakon kojeg ti drugi recept za rižoto više neće trebati. U ovom rižotu mogu se koristiti divlje ili vrtne šparoge, ovisno o tome koje su ti dostupne. Ako koristiš vrtne, odnosno uzgojene, trebat će im možda minutica sotiranja više budući da su puno deblje.

 

lazanje sa šparogama i lososom Možda vas zanima... Proljeće na tanjuru: Lazanje sa šparogama i lososom Recepti

 

Kako nabaviti kvalitetne šparoge

Znamo tajnu da ti rižoto od šparoga uspije odlično baš svaki put… osim tehnika kuhanja i korištenja pravih namirnica, tajna je i u kvalitetnim šparogama. I za to, naravno, imamo super savjete.

Naime, kad kupuješ šparoge kao prvo trebaš pripaziti da su im vrhovi čvrsti, ne bi smjeli biti dehidrirani niti (polu)uvenuli. Ako kupuješ šparoge u supermarketu, potraži one koje čuvaju u hladnjaku ili na ledu.

Ako kupuješ deblje, odnosno vrtne šparoge, to ne znači da njihova stabljika treba biti tvrda, odnosno drvenasta, eventualno bi donji krajevi smjeli biti takvi. Drvenaste dijelove obavezno ukloni prije kuhanja.

 

Ne gasi ekran dok kuham

Rižoto od šparoga
20 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Pileći temeljac 6 šalica
  • Maslinovo ulje 3 žlica
  • Luk 1 kom
  • Šparoge 500 g
  • Češnjak 4 kom
  • Crni papar 0,25 žličica
  • Sol 1,50 žličica
  • Limun 1 kom
  • Riža 1,50 šalica
  • Parmezan 0,50 šalica
  • Kopar 0,25 šalica
Postupak
  1. Ugrij temeljac na srednjoj vatri, dok pripremaš ostale sastojke. Temeljac ne treba zakipjeti, samo treba biti vruć.


  2. Sotiraj šparoge. Veliku tavu zagrij na srednje jakoj vatri. Dodaj 2 žlice maslinova ulja. Kad se ulje dobro zagrije, dodaj luk, šparoge, češnjak, papar i 1 žličicu soli. Sotiraj oko 3 minute, uz povremeno miješanje. Umiješaj 2 žlice sok do limuna i sotiraj još 2-3 minute. Šparoge trebaju ostati žive zelene boje. Odloži na tanjur sa strane.


  3. Pripremi rižoto. Vrati tavu na srednje jaku vatru. Dodaj 1 žlicu maslinova ulja. Kad se ugrije dodaj rižu i prži, uz miješanje, 30 sekundi do 1 minutu. Dodaj oko ¾ šalice temeljca i promiješaj. Smanji vatru na srednju. Pusti da riža upije svu tekućinu te dodaj još temeljca. Dodaj ½ žličice soli i još ¾ šalice temeljca. Miješaj redovito dok riža upija temeljac. Dodaj temeljac malo po malo, i stalno miješaj, sve dok ne potrošiš sav temeljac, a riža ne postane kremasta i al dente – ukupno oko 25 minuta. 


  4. Dovrši rižoto i posluži. Makni s vatre, u rižoto umiješaj parmezan i posluži. Umiješaj šparoge. Umiješaj i 2 žlice svježeg nasjeckanog kopra i limunovu koricu. Kušaj i dodaj još soli i papra ako je potrebno. Posluži posuto svježim koprom i limunovom koricom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

342 kcal

17 %

MASTI

11,00 g

15 %

KOLESTEROL

5,70 g

1 %

UH

49,00 g

17 %

PROTEINI

13,10 g

26 %

 

Ako ti se svidio ovaj recept za rižoto sa šparogama, isprobaj i ove recepte s omiljenim proljetnim povrćem...

 

Medvjeđi luk i šparoge Možda vas zanima... NAJBOLJI SPOJ: Šparoge s umakom od medvjeđeg luka Recepti Cannelloni sa šparogama Možda vas zanima... SJAJAN SPOJ Cannelloni od šparoga u umaku od sira Recepti juha od šparoga, šparoge Možda vas zanima... Stigle su prve šparoge pa kuhamo juhu od šparoga Recepti quiche sa šparogama Možda vas zanima... Quiche sa šparogama po receptu slavne kuharice Recepti Ina Garten Možda vas zanima... Kremasta proljetna carbonara popravit će ti dan! Recepti

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:08 21. Ožujak 2024.

    Sparoge 👍

  • Maximir 15:55 19. Ožujak 2024.

    kometar