Recepti 12. listopada 2023.

Jesenski "gulaš" od kestenja i gljiva zapečen s pogačicama od sira

foto: Darko Debić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Gastrolovac Darko Debić iskoristio je sve okuse sezone i pripremio "gulaš" od kestenja i gljiva s pogačicama od sira uz pomoć METRO Chef namirnica.

Miris pečenog kestenja zasigurno je prvi vjesnik jeseni, no jesi li probala iskoristiti kestenje za pripremu gulaša? Upravo ih je tako iskoristio Darko Debić, autor bloga "Samo jedan griz". Ovaj bezmesni gulaš prepun je okusa sezone jer osim kestenja sadrži i gljive, a osim što je neodoljiv kuhan, još je bolji zapečen s domaćim pogačicama od sira. 

Darko je za pripremu gulaša od kestenja i gljiva koristio najkvalitetnije METRO Chef namirnice, a kako ovo slasno sezonsko jelo možeš napraviti i ti, pogledaj u nastavku.

Sastojci za gulaš:

  • 500 g vrganja narezanih na kockice METRO Chef
  • 500 g očišćenih kestena METRO Chef
  • 3 žlice maslinovog ulja METRO Chef
  • 4 ljutike sitno nasjeckane
  • 4 zgnječena češnja češnjaka
  • 2 mrkve rezane na kockice
  • 1 manji celer rezan na kockice
  • 250 g smeđih šampinjona METRO Chef, prerezanih napola
  • 150 ml crnog vina
  • 400 g rajčica iz konzerve METRO Chef
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 5 grančica timijana METRO Chef
  • Papar METRO Chef
  • Sol

Sastojci za pogačice:

  • 100 g maslaca narezanog na kockice
  • 150 g trapist sira METRO Chef
  • 300 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 jaja
  • Sol

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Priprema:

  1. Zagrijte posudu prikladnu za pećnicu na srednje jakoj vatri i dodajte maslinovo ulje. Dodajte luk, celer i mrkvu te pirjajte par minuta. Dodajte sol, papar, češnjak i timijan.
  2. Pirjajte dvije minute pa dodajte gljive, kestene, vino, povrtni temeljac i rajčice. Kuhačom usitnite rajčice i kuhajte gulaš 20-ak minuta uz povremeno miješanje i po potrebi dodavanje temeljca.
  3. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
  4. Za pogačice u zdjelu dodaj brašno, prašak za pecivo, sol, maslac i naribani sir.  Sve zajedno dobro pomiješajte, utrljajte maslac u brašno.
  5. Dodajte jedno jaje (malo ga umutite vilicom) i dvije žlice hladne vode. Rukama sjedinite smjesu u grubo tijesto – ako vam se čini suho, dodajte još nekoliko kapi vode.
  6. Podlogu posipajte brašnom i razvaljajte tijesto dok ne bude debljine oko 1,5 cm. Rezačem od 7 cm izrežite krugove ili tijesto jednostavno izrežite pravokutno.
  7. Nakon što se gulaš zgusnuo, dodajte vrhnje za kuhanje i promiješajte. Probajte okus, po potrebi posolite i dodajte papar.
  8. Jedno jaje razmutite u zdjelici, premažite pogačice te ih rasporedite po gulašu.
  9. Stavite u pećnicu na 30-ak minuta, dok pogačice ne porumene. 
  10. Poslužite posuto svježim timijanom. 

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.