Glumica Anita Matić Delić odlična je kuharica, a ona i suprug, snimatelj Mario Delić vole jesti zdravo i – vegansko. Anita na svom Instagramu i Facebooku rado dijeli odlične recepte za fina, sezonska jela kakva svima i preporučuje.
"Volim tradicionalna jela pretvarati u veganska, tako i nastojim približiti moj način prehrane ljudima koji su dosad uglavnom jeli tradicionalnu hranu. Primjerice, pita krumpiruša je pravo vegansko jelo. Također, mnogi vole moj dinstani kiseli kupus s pire krumpirom i seitanom. Seitan se može i izostaviti jer i naši stari ovo su jelo često jeli bez mesa, jer ga nisu uvijek imali.
Pa onda grah i ričet – kojem okus sjajno nadopune kobasice od tofua, ali i ja ga često jedem bez tog dodatka. Zimi trebamo koristiti namirnice i načine kuhanja koji griju organizam, a ljeti one koje ga hlade. Pa grah i ričet sigurno nećemo jesti ljeti“, govori glumica koja ljeti često priprema razne salate, (hladne) juhe, uglavnom – koristi obilje voća i povrća koje nam je dostupno ljeti.
Nedavno je s pratiteljima podijelila svoj recept za juhu od pečenih rajčica, koja će se svidjeti svima. Uz nju obično poslužuje veganski ribanac, a mi ti donosimo oba Anitina recepta. "Ajme divote! I to još s rajčicama iz maminog vrta… pa di ćeš bolje?!😋“, tako je glumica komentirala svoj recept.
Juha od pečenih rajčica
Sastojci:
- 1 kg rajčica
- 1 paprika (po želji)
- 1 glavica češnjaka
- 2 luka
- sol
- papar u zrnu, drobljeni
- začinske suhe trave po želji: timijan, bosiljak, origano…
- maslinovo ulje
- 500 ml povrtnog temeljca
- 1 žlica javorovog sirupa
- 1/3 šalice kus-kusa + voda (količina vode prema uputama na pakiranju kus kusa)
- 2/3 šalice domaćeg veganskog ribanca
- listići svježe mente
Postupak:
- Rajčice operi i nareži na veće komade. Papriku (ako koristite, jer može i bez) operi i nareži na komade. Luk oguli i nareži na veće komade. Glavici češnjaka odreži vrh tako da se vide češnjevi češnjaka.
- Zagrij pećnicu na 200*C.
- Pleh za pečenje obloži papirom za pečenje. Povrće posloži na pleh, u sredinu stavi glavicu češnjaka pa sve začini solju, paprom, začinskim travama i zalij maslinovim uljem. Peci oko 30 minuta (po potrebi malo duže).
- Dok se povrće peče zakuhaj vodu za kus-kus i u zasebnoj zdjeli prelij ga prokuhanom vodom te ostavite sa strane da kus-kus upije vodu i nabubri.
- Zakuhaj povrtni temeljac. Ja ga na brzinu radim sa Zrnetom, koju možeš nabaviti u trgovinama BioBio. Na 500 ml vode dodam 1 punu žlicu Zrnete i kuham par minuta.
- Pečeno povrće (sve osim glavice češnjaka!) zajedno sa sokom koje je pustilo izvadi iz pećnice i stavi u lonac (ili blender, sjeckalicu). Uzmi pečeni češnjak i rukama istisnite sve češnjeve iz glavice i dodaj ih povrću. Možeš sve izmiksati u loncu pomoću štapnog miksera ili u blenderu.
- Izmiksanom povrću dodaj temeljac i javorov sirup pa kratko zakuhaj. Po potrebi dodaj još začina. Makni s vatre. Dodaj nabubreni kus-kus i veganski ribanac i sve dobro promiješaj.
- Juhu sam poslužila uz listiće svježe mente koja je cijeloj priči dala osvježavajući ljetni ton👌
Savjet više: Za bezglutensku varijantu umjesto kus-kusa može se koristiti primjerice kvinoju, a može i kuhani slanutak ili bijeli grah - u tom slučaju mahunarku izmiksaj zajedno s pečenim povrćem i dobit ćeš kremoznost i gustoću.
Veganski ribanac
Sastojci:
- 1 šalica indijskih oraščića
- 1 šalica blanširanih badema
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- 2 žličice soli
Postupak:
- Sve sastojke stavi u multipraktik ili sjeckalicu i miksaj do mrvičaste strukture.
- Čuvaj u staklenci u hladnjaku.