gastro postao
Za spremanje ovog slasnog tarta trebat će ti manje od sat vremena, a obitelj ili ekipa bit će oduševljeni rezultatom
Sočne ljetne rajčice jednostavno zovu da ih ugradiš u svoja jela, zašto to ne napraviti već danas? Ovaj tart možeš poslužiti kao savršeno ljetno predjelo, ali i kao glavno jelo, uz primjerice salatu od rikule.
Svakako na kraju tart obogati s nekoliko kapi balzamičkog octa jer upravo aceto balsamico efektno sljubljuje slane i slatke okuse u jedinstvenu cjelinu. A ako nešto od tarta i ostane, ostake prelij pečenim jajem i dobit ćeš ukusan doručak.
Tart s rajčicama i brie sirom
Sastojci:
- 4 rajčice, narezane na tanke ploške
- 1 kolut brie sira, narezanog na tanke kriške
- lisnato tijesto
- 1 žlica svježeg vlasca, nasjeckanog
- sol i papar po želji
- balzamični ocat (za posluživanje)
- 1 žlica listića svježeg bosiljka (nasjeckanih ili natrganih, za posluživanje)
- malo brašna (za podlogu)
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200oC. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj lisnato tijesto u pravokutnik. Izvuci tijesto na lim za pečenje. Nožem zareži obrub od 1 cm oko rubova. Stavi u hladnjak da očvrsne, oko 15 minuta.
- U međuvremenu pospi rajčice s 1/2 žličice soli i rasporedi ih u jednom sloju na tanjure obložene papirnatim ručnicima. Ostavi 10 minuta, mijenjaj papirnate ručnike kad postanu mokri. Koristi papirnate ručnike i na gornjem dijelu rajčica kako bi papir upio što više vlage.
- Izvadi tijesto iz hladnjaka i rasporedi brie ravnomjerno po lisnatom tijestu, ostavljajući rub od 1 cm od kraja. Povrh brie sira poslaži narezane rajčice, malo preklapajući slojeve.
- Peci u pećnici dok se tijesto ne digne i ne postane zlatno, a sir se otopi, 22 do 26 minuta. Ostavi da se malo ohladi. Pečeni tart pospi vlascem i popapri. Prelij s malo balzamičnog octa i pospi natrganim listićima svježeg bosiljka.