Recepti 19. listopada 2023.

Neobičan kuglof kojeg moraš isprobati

Kuglof od batata
Kuglof od batata foto: Daniel J Schwarz/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Komad sočnog kuglofa i šalica čaja popravit će ti tmurni jesenski dan...

Sočan kuglof s intenzivnom notom cimeta savršen je odabir za kišne jesenske večeri ili sezonski obiteljski ručak. Priprema tijesta je brza i jednostavna, a ostatak posla morat ćeš prepustiti svojoj pećnici.

Ovaj kuglof bit će dostatan za 10 porcija. Ostatak, ako ga uopće bude, možeš čuvati na sobnoj temperaturi u kutiji s poklopcem. 

 

Mini kuglofi Možda vas zanima... Moraš isprobati ove mini čokoladne kuglofe! Recepti

 

Istu smjesu možeš upotrijebiti i za pripremu muffina. Ako nemaš ni kalup za kuglof ni kalup za muffine, poslužit će i duguljasti kalup za kruh. 

 | Author: Daniel J Schwarz/Unsplash Kuglof od batata foto: Daniel J Schwarz/Unsplash

Kuglof od batata

Sastojci:

  • pire od 4 velika batata (cca 850 g)
  • 500 g šećera
  • 180 ml mlijeka
  • 180 ml ulja
  • 4 jaja (L)
  • 450 g glatkog brašna
  • 2 žličice sode
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica pimenta
  • 1/2 žličice praška za pecivo

 

Možda vas zanima... Najjednostavniji kuglofići od palente i jogurta Kolumne

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Veliki kalup za kuglof namasti pa ga pospi brašnom.
  2. Batat skuhaj pa ga zgnječi u pire s dvije žlice vode ili mlijeka. 
  3. Pireu dodaj šećer, mlijeko i ulje pa izmiksaj. Dodaj jedno po jedno jaje i lagano miksaj.
  4. Ubaci mješavinu brašna, sode, praška za pecivo i svih začina.Izmiksaj pa prelij tijesto u pripremljeni kalup.
  5. Peci otprilike sat vremena pa provjeri čačkalicom je li kuglof pečen. Ako primijetiš da prebrzo poprima boju, pokrij listom aluminijske folije.
  6. Pusti da se kuglof hladi 15 minuta u kalupu, a zatim ga pažljivo izvrni na rešetku.

Kuglof možeš preliti tamnom čokoladom ili napraviti šećerni preljev. 250 g šećera u prahu pomiješaj sa žličicom cimeta i pet žlica slatkog vrhnja. Žlicom nanesi preljev na ohlađeni kuglof i posluži!

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:17 19. Listopad 2023.

    super kuglof