Recepti 06. studenoga 2017.

Pastirska pita nikog ne ostavlja ravnodušnim

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pita od mesa i pire krumpira je prava gurmanska poslastica! Probajte i shvatit ćete zašto ljudi obožavaju pastirsku pitu!

Pastirska pita ili Shepherd’s Pie klasično je jelo britanske kuhinje. Kombinacija je velike količine mljevenog mesa, nešto povrća i na kraju preko svega pire krumpir i po želji naribani sir.

 

Pita Možda vas zanima... Najbolja od svih: Pita zeljanica Recepti

 

Nekad davno i u svojoj originalnoj verziji pastirska pita pripremala se s ostacima kuhane ili pečene hrane, najčešće janjetine ili ovčetine a u kombinaciji s raznim povrćem i pokrovom od pire krumpira. Ostaci su se posložili u složenac i zapekli na vatri. Danas se osim janjetine ili ovčetine koristi i drugo mljeveno meso. 

 

Možda vas zanima... Krumpiruša: Nikada dovoljno recepata za ovu divotu! Recepti

 

Bogat okus, zasitan sadržaj i ukusne namirnice – sve ovo čini pastirsku pitu uz koju nikako nećete ostati gladni, a brzo se priprema.

Sastojci:

Nadjev

  • 4 kriške slanine
  • 1 žlica ulja
  • 2 crvena luka
  • 1 mala žlica šećera
  • 450 g mljevene junetine
  • 3 mrkve
  • 100 g graška
  • 2 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žlica pšeničnog brašna
  • 0.5 l pive
  • 1 mala žlica ružmarina
  • 200 g goude
  • 2 žlica peršina

Preljev

  • 4 krumpira
  • 3 režanja češnjaka
  • 1/5 šalice kiselog vrhnja
  • goveđi temeljac
  • 4 žlice maslaca
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema:

  1. U posudu s hladnom vodom stavite oguljeni i narezani krumpir te češnjak. Zakuhajte i kuhajte otkriveno 15-20 minuta. Ocijedite pa stavite krumpir i češnjak u zdjelu. Dodajte vrhnje, temeljac, maslac, sol i papar te sve miksajte minutu, dvije. Pokrijte.
  2. Za nadjev pržite u tavi narezanu slaninu oko sedam-osam minuta. Izvadite je. Dodajte ulje u masnoću od slanine, dodajte luk i sol pa ga pirjajte deset minuta. Dodajte šećer i, miješajući, pirjajte još tri minute. Umiješajte meso, pirjajte sedam minuta, dodajte mrkvu, grašak i češnjak pa pirjajte pet minuta. Umiješajte pastu i brašno te miješajte dvije minute. Ulijte pivo, zakuhajte i kuhajte tri minute. Miješajući, kuhajte sve dvije minute pa dodajte slaninu, temeljac, ružmarin, sol i papar te zakuhajte. Smanjite vatru i otkriveno kuhajte oko 15 minuta dok se ne zgusne.
  3. Ulijte smjesu u posudu za pečenje, polijte preljevom i pecite oko 35 minuta na 175°c. Izvadite iz pećnice i pospite sirom. Vratite u pećnicu i pecite još deset minuta.
  4. Ohladite pitu deset minuta i pospite peršinom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.