Recepti 15. lipnja 2023.

Prefina vatrena čokoladna pita sa šumskim voćem

Pita od čokolade
Pita od čokolade foto: Edgar Castrejon/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Čili u prahu, odnosno ljute papričice izvrsno se slažu sa slatkim okusom čokolade, a najbolje je da ih doziraš po ukusu. Krema od čokolade na prhkom tijestu topi se u ustima, a sloj bobičastog voća opija sva osjetila

Tijesto od brašna, maslaca i šećera jedno je od najjednostavnijih tijesta u slatkoj kuhinji. Pa ipak, želiš li da ti savršeno uspije, tijekom pripreme pripazi da svi sastojci budu hladni, baš kao i tvoje ruke i radna ploha (idealno bi bilo umijesiti ga na ohlađenoj mramornoj ploči).

Ruke prije miješanja operi u hladnoj vodi. Sastojke za tijesto složi na hrpicu, grubo pomiješaj velikim nožem, a onda kratko mijesi rukama dok ne dobiješ čvrsto tijesto. Tijesto potom umotaj u foliju i ostavi da odstoji jedan sat u hladnjaku da se lijepo stisne.

 

Možda vas zanima... Slatka eksplozija: Dvostruko čokoladna pita s lješnjacima Recepti

 

Ova pita prava je čarolija okusa - krema od čokolade na prhkom tijestu topi se u ustima, a sloj bobičastog voća opija sva osjetila. Uz to, čili u prahu, odnosno ljute papričice, izvrsno se slažu sa slatkim okusom čokolade, a najbolje je da ih doziraš po ukusu!

 | Author: Natalya Choohrova/Pexels Pita od čokolade foto: Natalya Choohrova/Pexels

Vatrena čokoladna pita sa šumskim voćem

(za 14 kriški)
 

Sastojci - za prhko tijesto:

  • 150 g maslaca
  • 1 jaje
  • 30 g mljevenih badema
  • 30 g šećera
  • 60 g šećera u prahu
  • 240 g brašna
  • sol
  • 20 g kakao praha
  • suhi grah za pečenje

Sastojci - za kremu od čokolade i čilija:

  • 350 g tamne čokolade
  • 400 g slatkog vrhnja
  • prstohvat čilija u prahu
  • 40 g omekšalog maslaca

Sastojci - za ukrašavanje:

  • 250 g sezonskog voća (borovnica, kupina, jagoda, malina…)
  • 100 g crvene marmelade (od malina ili jagoda)

 

Možda vas zanima... Ljuto i zavodljivo: Čokoladni puding s čilijem Recepti

 

Postupak:

  1. Zamijesi prhko tijesto: nareži maslac na kockice pa ga kratko zamijesi hladnim rukama s razmućenim jajem, mljevenim bademima, šećerom i šećerom u prahu.
  2. Posebno pomiješaj brašno s kakaom i malo soli, dodaj ga smjesi od maslaca i jaja te mijesi dok ne dobiješ jednolično tijesto. Tijesto umotaj u foliju i ostavi 60 minuta u hladnjaku.
  3. Pripremi podlogu: zagrij pećnicu na 150 stupnjeva. Ohlađeno tijesto razvaljaj po pobrašnjenoj plohi na debljinu 2 mm, kalupom izreži krug promjera 26 cm (ostatak tijesta iskoristi za nešto drugo) – pa tijesto stavi u kalup obložen papirom za pečenje.
  4. Na tijesto također stavi komad papira za pečenje, optereti ga suhim grahom, stavi u pećnicu i peci oko 25 minuta. Pečeno tijesto izvadi iz pećnice, ukloni papir i grah pa ga ostavi da se hladi u kalupu.
  5. Pripremi čokoladnu kremu: Nasjeckaj čokoladu. Stavi slatko vrhnje s čilijem u lonac da zavrije, a zatim njime prelij čokoladu i miješaj dok se ona ne otopi i krema ne postane glatka.
  6. Potom umiješaj maslac. Izlij čokoladnu kremu na tijesto u kalupu pa ga poravnaj lopaticom za kolače. Ostavi pitu 2 sata u hladnjaku da se krema dobro stisne.
  7. Dekoriraj pitu voćem: bobičasto voće operi, posuši na ubrusu pa ono koje je veće nareži na komade. U loncu zagrij marmeladu da se otopi, dobro je promiješaj i pomiješaj s voćem. Voće rasporedi po piti. Možeš je ukrasiti nastruganom čokoladom te, po ukusu, posuti s malo čilija. Malo čilija možeš dodati i u kremu od čokolade.

Savjet više: Ostatak tijesta (može ostati do tjedan dana u hladnjaku) iskoristi ili za novu pitu ili ga razvaljaj pa kalupićem izreži kekse. Peci ih na 150 stupnjeva. Tijesto također možeš i zamrznuti pa ga izvadi iz zamrzivača kad ti zatreba.

 | Author: Bruna Branco/Unsplash Pita od čokolade foto: Bruna Branco/Unsplash

 

pita od cokolade Možda vas zanima... Nevjerojatno brza pita od čokolade i banane osvaja na prvi pogled None

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.