Recepti Prilog 24. ožujka 2024.

Nisu od krumpira, nego od griza - fini rimski njoki

Prilog
20 MIN
25 MIN
6
SREDNJE
Rimski njoki
Rimski njoki
foto: Shutterstock
Rimski njoki savršen su prilog uz brojna jela, a pripremaju se u tren oka! Donosimo ti jednostavan recept za rimske njoke koji će se nakon isprobavanja, sigurno naći na tvom tjednom jelovniku...

Recepti s njokima od griza vraćaju u doba Rimskog carstva. Kao i tada, rimski njoki su i danas vrlo popularno jelo u Italiji. Jednostavni sastojci za njoke od griza do danas su ostali nepromijenjeni; glavni sastojak za rimske njoke nije krumpir već griz. 

Možda vas zanima... Vodimo te kroz proces pripreme domaćih njoka! Recepti

Rimske njoke možeš i zamrznuti

Rimski njoki izuzetno su praktični. Nakon što ih skuhaš, dio slobodno odvoji, ohladi pa zapakiraj u vrećice i zamrzni. Jedno je sigurno, u zamrzivaču uvijek trebaš imati zalihu rimskih njoka! 

Rimske njoke možeš poslužiti s omiljenim pečenjem, s kremastim umakom ili pak s povrćem. Opcija je zaista mnogo, a na tebi je da odabereš omiljenu kombinaciju i pripremiš kraljevski prilog! 

 | Author: Shutterstock Rimski njoki foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Rimski njoki
20 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Griz 250 g
  • Mlijeko 1 l
  • Maslac 100 g
  • Žumanjak 2 kom
  • Parmezan 140 g
  • Sir 1 žličica
  • Muškatni oraščić 1 prstohvat
Postupak
  1. U lonac staviti mlijeko, maslac, sol i prstohvat muškatnog oraščića.


  2. Kada mlijeko zakuha miješajući pjenjačom dodavati griz. Kuhati dok se ne zgusne. Ukloniti s vatre i miješajući drvenom kuhačom umiješati žutanjke. Zatim dodati ribani parmezan i dobro promiješati.


  3. Polovicu smjese rasporediti na masni papir i pažljivo rukama prethodno umočenim u hladnu vodu oblikovati štrucu, odnosno debelu 'kobasicu'. Isto ponoviti i s drugom polovicom. Pladanj sa štrucama staviti na 20 minuta u hladnjak.


  4. Kada se smjesa ohladi nožem rezati kolutove debljine oko 1 centimetra. Kolutove rasporediti po pladnju obloženom masnim papirom, namazati s otopljenim maslacem i posuti ribanim sirom.


  5. Peći 20 do 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva. Nakon isteka vremena uključiti opciju grill i pazeći da ne zagore peći još nekoliko minuta. Njoke poslužiti tople.


Isprobaj i ove recepte za odlične priloge....

kroketi Možda vas zanima... Kroketi od ostatka pire krumpira, slanine i sira Recepti Možda vas zanima... Pijani pečeni krumpiri – tvoj novi najdraži prilog Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:17 16. Ožujak 2022.

    Yesss 👍