Špajza 10. srpnja 2023.

5 učinkovitih zamjena za pasiranu rajčicu

Umak od rajčice
Umak od rajčice foto: Anshu A/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Nedjelja je, trgovine ne rade, a tebi hitno treba pasirana rajčica? Ne prepuštaj se očaju, donosimo ti 5 učinkovitih strategija kako je zamijeniti

Pasirana rajčica temelj je pripreme mnogih jela, stoga često uzmemo po nekoliko pakiranja kako nam je ne bi ponestalo u kuhinji. Ali ponekad se dogodi da je nestane: naime, bili smo sigurni da nam je ostalo još jedno pakiranje, ali više ga nema. 

I što sad? Pasirana nam rajčica hitno treba, računali smo na nju, a nemamo vremena trknuti do trgovine. Ili trgovina ne radi. Umjesto da počneš nervozno gristi nokte i smišljati katastrofalne scenarije – improviziraj!

 

Možda vas zanima... 8 načina da maksimalno iskoristiš umak od rajčice iz konzerve Recepti

 

Rajčice iz konzerve

Potrebno je dvadesetak minuta za pretvoriti konzervirane rajčice u odgovarajući umak. Za početak, na malo maslinova ulja proprži sitno sjeckani luk, dodaj prstohvat češnjaka u prahu te soli i papra po ukusu.

Nakon toga u posudu za kuhanje ubaci konzerviranu rajčicu – gnječi komade viljuškom dok ne dobiješ umak odgovarajuće teksture. Ako želiš, nakon kuhanja možeš sve ubaciti u blender. Ovako pripremljen umak koristi u omjeru 1:1 kao uobičajenu pasiranu rajčicu.

Rajčica iz konzerve | Author: Sara Dubler/Unsplash Rajčica iz konzerve foto: Sara Dubler/Unsplash

Svježe rajčice

Kad pripremaš umak od svježih rajčica, prvo je potrebno oguliti koru. Prereži svježe rajčice napola i žlicom ili viljuškom izvadi pulpu. (Koža bi utjecala na teksturu umaka, stoga ju je najbolje tako odvojiti).

Nakon toga slijedi sve korake kao pri pripremi umaka s konzerviranim rajčicama. Umak od svježih rajčica valja maknuti s vatre malo ranije, naročito ako su rajčice vrlo zrele.

Koncentrat rajčice

Ovaj je koncentrat, uz pileću kocku, bio "obvezna oprema" smočnica naših baka. Koncentrat rajčice pretvorit ćeš u umak tako da prvo na maslinovom ulju propržiš sitno sjeckani luk, dodaš soli, papra i češnjaka u prahu, a zatim umiješaš koncentrat i vodu u omjeru 1:1. Kuhaj na umjerenoj vatri 10 do 15 minuta i povremeno promiješaj.

 | Author: Cottonbro Studio/Pexels Juha od rajčice foto: Cottonbro Studio/Pexels

Juha od rajčica iz vrećice

Kad želiš dobiti aromu koju jelu samo rajčice mogu pružiti, a nemaš drugog izbora, i juha od rajčica iz vrećice može pomoći. Naravno, juha se ne može mjeriti s umakom od rajčica, ali može obogatiti okus jela.

Pri pripremi juhe slijedi korake iz uputstva, ali dodaj manje vode nego što je navedeno.

Kečap

Ne, kečap definitivno ne može u potpunosti zamijeniti umak od rajčica, stoga ga koristi samo kad ti ništa drugo ne preostaje. Kečap će jelu dati okus po rajčicama, ali njegov kiselkasto-slatki okus mogao bi sasvim promijeniti doživljaj jela.

Stoga oprezno s kečapom – umiješaj ga postepeno, u manjim količinama, i svaki puta kad dodaješ još obavezno probaj kako se mijenja okus jela.

 | Author: Greta Hoffman/Pexels Umak od rajčice foto: Greta Hoffman/Pexels

 

Umak od rajčice Možda vas zanima... Znamo kako spasiti zagoreni umak od rajčice! Špajza

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.