Špajza 08. siječnja 2024.

Dok ona priprema novu knjigu, mi uživamo uz kolače Nataše Pralice

Medena srca by Nataša Pralica
Medena srca by Nataša Pralica foto: Nataša Pralica
gastro postao gastro.24sata.hr
Osječka blogerica Nataša Pralica otkrila nam je kako je provela blagdane, najavila novu knjigu slatkih recepata te s nama podijelila recept za nikad ukusnija medena srca

Osječanka Nataša Pralica, autorica bloga Natašine slastice, poznata je po receptima za fine domaće kolače bazirane na tradiciji. Upravo njima ispunila je i knjigu "Natašine slastice - birani recepti" koju je izdala krajem 2022. godine. Navala na knjigu iznenadila je i samu Natašu koja je ubrzo pripremila i reizdanje. I te su se količine rasprodale u rekordnom roku, pa sada planira novo reizdanje. 

Kada smo joj se javili da joj čestitamo otkrila nam je i malu ekskluzivu - u pripremi je njezina potpuno nova knjiga koja bi svjetlo dana trebala ugledati već ove godine! A dok čekamo Natašinu novu knjigu, i uživamo u ovoj aktualnoj, donosimo ti njezin recept za medena srca kojem nećeš lako odoljeti. 

A evo i što nam je sve otkrila Nataša u intervjuu...

Natašine slastice | Author: Nataša Pralica Nataša Pralica foto: Nataša Pralica

Jeste li očekivali da će kuharica biti rasprodana u roku od godinu dana? Kako se osjećate zbog toga?

Osjećaj je zaista predivan kada vidim da je publika prepoznala moj trud koji je godinama ulagan u pažljivo birane recepte, koji se sada nalaze u kuharici. Radilo se i na kvaliteti kuharice, jer ipak ona ostaje za cijeli život. Puno mi znači kada vidim da se javljaju ženice koje ponovo naručuju, to mi puno govori.

Što se tiče mojih očekivanja, znala jesam da će biti veliki interes, jer se kuharica dugo iščekivala i stalno sam dobivala upite o njenom izlasku. Zapravo kuharica "Natašine slastice - birani recepti" rasprodana je u samo 3 mjeseca i to one najveće količine. Tada smo na samom početku tjedan dana spavali na poslu da možemo isporučiti sve naručene kuharice, bilo je to jedno lijepo iskustvo.

Početkom 2023. ostala sam bez kuharica, te sam dala nove količine u tisak. Tijekom cijele godine bilo je interesa, ali kako je Božić vrijeme darivanja, opet sam ostala bez zadnjih primjeraka. Trenutno radim na tome da se tiskaju nove količine, jer vidim da interes ne prestaje, što mi je veliko zadovoljstvo.

 

Natašine slastice Možda vas zanima... Omiljena blogerica savjetuje kako izbjeći blagdansku katastrofu Najave Kolač s orasima Možda vas zanima... Jednostavan i sočan kolač s orasima osvaja okusom Recepti

 

Kako su protekli blagdani u vašem domu? Koliko kolača ste ispekli, i koliko su se brzo pojeli?

Tjedan dana prije Božića u školi moje djece organizirao se humanitarni božićni sajam u kojem su sudjelovali roditelji s djecom. Zamišljeno je bilo da roditelji nešto doniraju kako bi se u tu svrhu moglo prodavati. Sa zadovoljstvom sam okupila ekipicu iz 5. razreda moje djevojčice i organizirala sam druženje uz pečenje kolačića u kojem smo svi uživali. Radilo se o 7 vrsta keksića u većim količinama, tako da sam malo odvojila za Božić, jer kasnije nisam stigla pripremati nešto drugo.

Kakva vam je bila protekla 2023. i čemu se nadate u novoj 2024. godini?

Uh, prošla godina je bila turbulentna! Zapravo, privatno su mi se dešavale neočekivano velike promjene, preseljenje koje me je totalno izbacilo iz tračnica i pomutilo mi planove koje sam imala u 2023. godini. Na žalost nisam uspjela sasvim biti posvećena na sve strane.

Početkom ove godine okrenula sam novu stranicu i napravila plan za nove poduhvate. Evo s vama prvima mogu podijeliti vijest da trenutno radim na novoj kuharici, koja će izaći krajem godine.

U siječnju svi krećemo na dijetu, jedemo zdravije, izbacujemo slatko... Je li i kod vas tako, pripremate li tada neke 'zdravije' slastice?

Što se tiče moje prehrane prije godinu dana prošla sam kroz “Post” program u Osijeku sa kojim sam prezadovoljna. Oni su mi pomogli da smršavim 20 kilograma i naučili me da nastavim održavati trenutnu težinu bez odricanja. Za Božić i Novu godinu izdovoljila sam se svega, ali kroz naučeni program ne trebam dijetu, niti je potrebno izbaciti slatko.

Obično je prvi mjesec u godini poznat po tome što svi krenu u neke poduhvate za izgled i brzo odustanu, ali evo ima i trajnijih načina. Kada spomenemo zdravije slastice, kod moje publike to ne prolazi, jer ženice koje dolaze kod mene traže nešto sasvim drugo, tradicionalno..... Imam na blogu par dobrih recepata za zdravije kolačiće, ali nema velikog interesa za njih.

Natašu možeš pratiti na Instagramu, Facebooku i YouTubeu, ali i kod kuće isprobati njezin recept za medena srca koji nam je ustupila. 

Medena srca by Nataša Pralica | Author: Nataša Pralica Medena srca by Nataša Pralica foto: Nataša Pralica

Medena srca by Nataša Pralica

Sastojci - za medena srca:

  • 330 g brašna
  • 280 g šećera
  • 400 ml mlijeka
  • 3 žlice ulja
  • 5 punih žlica pekmeza od marelice
  • ½ pakiranja dodatka za medenjake
  • 1 žličica sode bikarbone pola teglice pekmeza od marelice

Sastojci - za glazuru:

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 9 žlica ulja
  • 100 g mliječne čokolade za dekoraciju

 

Možda vas zanima... Indijaneri - iznenađenje ispod hrskave čokolade Kolumne

 

Postupak:

  1. U brašno dodaj šećer, mlijeko, ulje, pekmez od marelice, dodatak za medenjake i sodu bikarbonu, te sve dobro izradi mikserom.
  2. Tepsiju promjera 32x33 cm poulji i pobrašni.
  3. Ulij pola smjese i stavi u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 10 minuta.
  4. Nakon što izvadiš biskvit iz pećnice premaži ga s pola teglice pekmeza i odmah prelij i rasporedi ostatak pripremljene smjese. 
  5. Kolač vrati u pećnicu da se peče još 30 minuta.
  6. Pečeni kolač ostavi da se ohladi.
  7. Izvadi ga iz tepsije i izrezuj oblike srca.
  8. U čokoladu za kuhanje dodaj ulje i istopi je na pari, ostavi da se ohladi.
  9. Svako srce umači u čokoladu, pokretima gore-dole ocijedi višak čokolade i postavi srce na masni papir ili čak na žicu.
  10. Nakon što se čokolada stegnula, nastavi sa istopljenom mliječnom čokoladom pomoću fišeka šarati na površini srca, tako ćeš dobiti dekoraciju.
  11. Stavi medena srca u hladnjak da se čokolada stegne.

Imamo još Natašinih recepata...

 

kolac Možda vas zanima... Čudo od jednog jajeta Kolumne Mađarica Možda vas zanima... Neodoljiva dama iz susjedstva: Mađarica Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.