Špajza 17. srpnja 2023.

I kečap se može pokvariti! Evo kako izbjeći taj scenarij

Bočica kečapa i rajčice
Kečap dulje traje u hladnjaku nego izvan njega foto: Oleksandr Canary Islands/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Tužna vijest: čak i tvoj kečap ima rok trajanja. Dobra vijest: evo koliko dugo ostaje svjež. Smaži ga prije roka!

Postoje samo dvije vrste ljudi: oni koji kečap drže u hladnjaku i oni koji ga ostavljaju vani, "nadohvat ruke". Ovaj omiljeni umak rado dodajemo raznim jelima, stoga gotovo da nema kućanstva u kojem nećemo pronaći crvenu plastičnu bocu kečapa.

Tvornički proizveden kečap sadrži i dodatke koji mu produljuju rok trajanja, ali ni ovaj umak nije vječan, i on se može pokvariti kao i svaka druga namirnica. Pitanje je samo – kad ga otvorimo, koliko dugo možemo kečap koristiti?

 

Kečap Možda vas zanima... Nekoliko te koraka dijeli od izvrsnog domaćeg kečapa Špajza

 

Treba li kečap biti u hladnjaku?

Stručnjaci pojašnjavaju da kečap za komercijalnu uporabu (u prijevodu, kečap iz trgovine) možemo bez problema čuvati na sobnoj temperaturi, ali ipak preporučuju da kečap čuvamo u hladnjaku nakon što ga otvorimo. Naime, nakon otvaranja se kečap počinje polako kvariti, a hlađenje pomaže usporiti taj proces. Na taj način kečap dulje ostaje svjež i ukusan.

S druge strane, domaći kečap uvijek moramo čuvati u hladnjaku jer ne sadrži stabilizatore i stoga se kvari puno brže od komercijalnih verzija.

 | Author: Jelena Odintsova/Pexels Neotvorene, bočice kečapa možeš držati i na policama smočnice foto: Jelena Odintsova/Pexels

Može li se kečap pokvariti?

Naravno, kečap se može pokvariti. Ako je neotvoren, komercijalni kečap može na polici tvoje smočnice trajati do 12 mjeseci. Nakon što ga otvoriš, kečap može u hladnjaku izdržati do 6 mjeseci.

Držiš li ga izvan hladnjaka, pametno bi bilo potrošiti ga za najdulje 30 dana. Domaći kečap u hladnjaku će izdržati do 7 dana i nikako ga ne bi trebalo čuvati u smočnici.

 | Author: Elif Tekkaya/Pexels Napravo domaći kečap od vrhunskih rajčica. Osjetit ćeš razliku foto: Elif Tekkaya/Pexels

Kako znaš da se kečap pokvario?

Prije nego posegneš za bocom kečapa koja je dulje vrijeme zaboravljena ležala u dnu hladnjaka, dobro je znati prepoznati znakove kvarenja. Tvoj kečap više nije za korištenje ako primijetiš da je plastična posuda napuhana, ispod poklopca nađeš tragove plijesni ili osjetiš neugodno kiselkast miris. Takav je kečap fermentirao i ne smije se konzumirati.

 

domaći ketchup Možda vas zanima... Pripremite domaći kečap iz pećnice Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.