Špajza 26. rujna 2017.

Kesten: Najslađa jesenja poslastica

kesteni namirnica.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Ništa ne podsjeća na jesen kao vrući kesteni koji griju promrzle dlanove na tmuran dan.

Miris kestena, bilo pečenih ili kuhanih, uvijek stvara osjećaj ugode i topline.  Kesteni se pojavljuju i konzumiraju još u prethistoriji na prostorima Mediterana i Azije. U početku su uzgajani u Kini, Japanu, a potom su ih rimske legije donijele u Europu. Poznato je da su pečeni kesteni prodavani na ulicama Rima u davnom 16 st., pa se opojni miris već tada širio ulicama grada baš kao što to čini i danas. Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, no od svojih se rođaka (oraha, badema i lješnjaka) razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C

 

Možda vas zanima... Mali test velikih kesten pirea sa šlagom Recenzije

 

Kesteni se odlikuju posebnom teksturom i slatkim, blagim okusom. Poznato je stotinu različitih vrsta kestena. Općenito se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena te je poznata "Lovranska marunijada" omiljen doživljaj svih istinskih ljubitelja kestena. S druge strane, divlji kesten, koji nažalost nije za jelo, posjeduje ljekovita svojstva. Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.  

Kesteni | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Nutritivna vrijednost
Po nutritivnom sastavu kesteni su slični smeđoj riži, a odličan su izvor elemenata u tragovima (minerala koji su nam potrebni u vrlo malim količinama). Proteini im nisu jača strana, no zato su vrlo bogati škrobom, te je od ovih plodova moguće napraviti i brašno. Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Primjerice, 100 g kestena osigurava preko 50 % referentnog dnevnog unosa (RNI) za vitamin B6. Kesteni su također i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probavnog sustava. Kesten je namirnica koju odlikuje nešto viša energetska vrijednost, budući da 100 grama pečenog kestena sadrži oko 213 kcal.  

 

Možda vas zanima... Mala škola zaljubljenosti u kestenje + recept za Zmajsku juhu! Kolumne



Nutritivna vrijednost 100 g kestena:
Energetska vrijednost [kcal]: 213
Ugljikohidrati [g]: 45.54
Proteini [g]: 2.42
Masnoće [g]: 2.26
Zasićene m.k. [g]: 0.425
Prehrambena vlakna [g]: 8.1
Kolesterol [mg]: 0
Vitamin A [μg]: 8.4
Vitamin B1 [mg]: 0.238
Vitamin B12 [μg]: 0
Vitamin B2 [mg]: 0.168
Vitamin B3 [mg]: 1.179
Vitamin B5 [mg]: 0.509
Vitamin B6 [mg]: 0.376
Folna kiselina [μg]: 62
Vitamin C [mg]: 43
Bakar [mg]: 0.447
Cink [mg]: 0.52
Fosfor [mg]: 93
Natrij [mg]: 3
Kalcij [mg]: 27
Kalij [mg]: 518
Magnezij [mg]: 32
Mangan [mg]: 0.952
Željezo [mg]: 1.01
Voda [g]: 48.65  

Zdravstvene blagodati
Relativno velika energetska vrijednost koju duguje visokom udjelu škroba čini kesten odličan izbor za sportaše, osobe izložene tjelesnim naporima te djecu. S obzirom da obiluju kalijem, a istovremeno su siromašni natrijem, kesteni se savršeno uklapaju u prehranu osoba s kardiovaskularnim i bubrežnim bolestima. Također, prehrambena vlakna sadržana u njima mogu biti od pomoći svim osobama s neredovitom stolicom. Čaj od lista kestena je poznati narodni lijek protiv tegoba s dišnim sustavom poput bronhitisa i astme, dok se kora i drvo kestena upotrebljavaju kao adstrigensi.  

 

Možda vas zanima... Pjesma u tanjuru: Kremasta juha od kestena Recepti


Odabir i čuvanje kestena
Kod kupovine kestena treba obratiti pažnju da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci, što je znak da nema nepoželjnih ličinki. Kada ih uzmemo u ruku, masa im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kada ih protresemo. Kestene valja čuvati na hladnom do 2 tjedna, a korisno je provjeriti jesu li se na pojedinim plodovima pojavile rupice i tada takve plodove treba izdvojiti.  

Priprema kestena
Gastronomska primjena seže mnogo dalje od pukog uživanja u kuhanim ili pečenim kestenima. Dijapazon jela s kestenima raznolik je i prostire se od juha, preko glavnih jela do deserata i pečenih slastica. Kesteni se nerijetko dodaju i salatama te jelima od tjestenine. U mnogim je zemljama svijeta Božić nezamisliv bez purice punjenje nadjevom od kestena. Osim uživanja uz šlag, pire od kuhanih kestena (zbog konzistencije slične krumpiru) svoju primjenu nalazi i kao punjenje za razna tijesta. Također, upotrebljava se i u pripremi umaka koji se poslužuju uz divljač. Pečeni kesteni se mogu osušiti i samljeti u brašno koje daje bogatu i ukusnu koru pri pripremi kolača i pita.u sezoni

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.