Špajza 14. veljače 2024.

Na odličnoj kulinarskoj radionici Kaufland pokazao kako namirnicu iskoristiti do kraja

Kaufland
Ida Prester, Ivana Čuljak i Marija Mazalin foto: Press
gastro postao gastro.24sata.hr
Trgovački lanac Kaufland već četvrtu godinu zaredom provodi kampanju protiva bacanja hrane pod sjajnim sloganom "Reci neću hrani u smeću". Uoči Valentinova održali su odličnu kulinarsku radionicu na kojoj je slastičarka Ivana Čuljak pokazala kako ciklu možemo iskoristiti i u slasticama te tako smanjiti otpad od hrane. Imamo i recepte

Bacanje hrane ogroman je problem današnjice, stoga poznati trgovački lanac Kaufland već četvrtu godinu zaredom provodi kampanju s ciljem podizanja svijesti o tome kako u potpunosti iskoristiti namirnice i smanjiti otpad od hrane.

Naime, zaposlenici u trgovinama Kauflanda svakodnevno izdvajaju proizvode koji se do kraja dana nisu prodali. Tako su samo prošle godine pomoću registriranih posrednika donirali gotovo 230.000 komada pekarskih proizvoda i gotovo 320 tona voća i povrća.

Kaufland donira najviše hrane

Za svoje su napore nedavno nagrađeni i priznanjem "Najdonator" koje dodjeljuje hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan. Nagrada im je pripala u kategoriji velikih tvrtki koje su 2022. donirale najveći iznos hrane u postotku na ukupni prihod.

Kaufland | Author: Press Kaufland poručuje: Prava faca hranu ne baca! foto: Press

A dokaz da vrijedno rade na problemu sve ove godine je i Dobrovoljni sporazum o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane "Zajedno protiv otpada od hrane" koji su potpisali s Ministarstvom poljoprivrede.

Kako smanjiti količinu bačene hrane

Podsjetimo, ovaj veliki trgovački lanac koristi razne mjere kako bi utjecao na smanjenje količine bačene hrane. Primjerice, svim se namirnicama snižava cijena kada se približe isteku roka trajanja. Tako snižena roba jasno se označava i vidljivo izlaže u trgovinama.

Čak 47 od 48 trgovina Kauflanda u Hrvatskoj ima sklopljene ugovore s registriranim posrednicima u doniranju hrane, što znači da 98% trgovina svakodnevno donira voće, povrće, pekarske proizvode i proizvode pred istekom roka trajanja.

Kaufland | Author: Press Novinarke i blogerice - polaznice Kauflandove kulinarske radionice foto: Press

Poučna radionica - kako namirnicu iskoristiti do kraja

Osim svakodnevnih donacija i optimiziranih procesa u trgovinama, Kaufland je ove godine organizirao i posebnu kulinarsku radionicu kojoj je cilj bio pokazati kako jednu namirnicu iskoristiti do kraja tako da se od nje ne stvara otpad.

Poznata slastičarka Ivana Čuljak upravo je na taj način pripremila svima omiljenu slasticu – cupcakes – te pokazala kako se samo jedna bazična namirnica kao što je cikla može iskoristiti na više načina. Također, pripremala je i preslatke keksiće u obliku srca koje je također obojila ciklom, a koji se mogu poslužiti samostalno ili se njima mogu ukrasiti cupcakes. U vođenju radionice pomogle su joj voditeljica i glazbenica Ida Prester te poznata food blogerica Marija Mazalin.

Kaufland | Author: Press Marija Mazalin foto: Press

"Ova radionica bila je prilika da još jednom podsjetimo na napore koje ulažemo kako bismo smanjili bacanje hrane te prilika da osvijestimo koliko puno svi mi u svakodnevnom životu zapravo možemo učiniti kako bismo tome pridonijeli", objasnila je Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija u Kauflandu.

Više doznaj na na Reci neću hrani u smeću | Kaufland.

Kaufland | Author: Press Kaufland kulinarska radionica foto: Press

A imamo i recepte

Kako ne biste ostali uskraćeni za naše divno iskustvo na ovoj radionici, odnosno kako biste i sami mogli primijeniti načela održivosti u svojoj (slatkoj) kuhinji, donosimo vam odlične Ivanine recepte. Jako su jednostavni i vrlo precizni, samo ih treba dobro pratiti i uspjeh je zajamčen. 

Također, ovi recepti odličan su dokaz kako je cikla svestrano povrće koje se ne koristi samo za slana jela. Kolačima tako daje predivnu boju, poseban okus i nevjerojatnu sočnost. iskoristi ciklu do kraja i pripremi ove odlične slastice, savršene za Valentinovo, ali i svaki drugi dan.

Kaufland | Author: Press Odlično tijesto za keksiće s ciklom foto: Press Kaufland | Author: Press Priprema keksića od cikle foto: Press  | Author: Emina Basara Ružičasti keksići s pireom od cikle foto: Emina Basara

Keksići od cikle

Sastojci:

  • 125 g maslaca
  • 75 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 35 g pirea od cikle
  • 210 g glatkog brašna (tip 550)
  • 40 g bademova brašna
  • prstohvat soli
  • 10 g dehidrirane cikle
  • 10 g vanilin šećera
  • 50 g glatkog brašna - za razvaljati tijesto

Postupak:

  1. Maslac i šećer miksati pa dodati jaje i pire od cikle.
  2. Ponovno miješati električnim mikserom, a potom postupno dodavati ostale suhe sastojke koje ste prethodno pomiješali.
  3. Na kraju sve umijesiti rukama, zamotati u foliju i ostaviti u hladnjaku pola sata da se ohladi.
  4. Ohlađeno tijesto razvaljati, iz njega izrezati kekse (mi smo koristili oblik srca) i peći ih na 180 stupnjeva maksimalno 10 minuta.

 | Author: Emina Basara Cupcakes prije ukrašavanje foto: Emina Basara

Cupcake čokocikla

Sastojci:

  • 240 g pirea od cikle (3-4 cikle)
  • 115 g rastopljenog maslaca
  • 145 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 125 g glatkog brašna (tip 550)
  • 70 g kakaa
  • prstohvat soli
  • vrećica praška za pecivo
  • 150 g sjeckane ruby čokolade
  • 50 g sjeckanih badema

Postupak:

  1. Neoguljenu ciklu narezati na četvrtine pa je staviti u lonac i preliti vodom tek toliko da je prekrije. Kuhati s korom dok ne omekša.
  2. Kada je kuhana, u blenderu od cikle izraditi pire.
  3. Dodati rastopljeni maslac i smeđi šećer, promiješati i dodati jaja te ponovno izmiješati.
  4. Suhe sastojke posebno pomiješati i prosijati u smjesu s pireom od cikle.
  5. Na kraju dodati nasjeckanu ruby čokoladu i bademe.
  6. Peći oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
  7. Gotove i ohlađene cupcakese ukrasiti kremom i keksićima od cikle.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.