Špajza 19. ožujka 2024.

Papučki jaglaci još jednom oduševili posjetitelje iz Hrvatske i susjednih zemalja

Papučki jaglaci
Papučki jaglaci
foto: Press
Proteklog vikenda održani su Papučki jaglaci, manifestacija koja već više od 40 godina okuplja planinare iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Osim u divnoj prirodi i odličnim planinarskim stazama prilagođenim svima, posjetitelji su uživali i u ostatku ponude TZ Zlatni Papuk - od izvrsne, domaće hrane do vrhunskih vina i drugih domaćih craft proizvoda

Sa sigurnošću možemo reći da je planinarska manifestacija Papučki jaglaci i ove godine svojim bogatim sadržajima oduševila planinare i rekreativce koji su imali priliku uživati u prirodnim ljepotama TZ Zlatnog Papuka. Ljubitelji prirode i aktivnog odmora su 16. i 17. ožujka 2024. obišli razne rute Papučke gore, uživali u autohtonoj planinarskoj hrani i kupnji domaćih proizvoda lokalnih proizvođača.

Papučki jaglaci | Author: Press Papučki jaglaci foto: Press

Jedna od najstarijih manifestacija

Ovo je jedna od najstarijih planinarskih manifestacija, koja je započela još 1982. godine i od tada je neprestano rasla i postala jedna od najvećih planinarskih okupljanja ovih područja. To je ujedno i turistička manifestacija koja promovira ljepote slavonskog kraja, uživanje u prirodnim ljepotama i čistom zraku.

Upravo zbog ovih kvaliteta koje područje TZ Zlatnog Papuka nudi, na Papučkim jaglacima je prijašnjih godina znalo sudjelovati više od 3000 tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske, te iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Republike Srbije, a te brojke kontinuirano rastu. Ovo je planinarsko – turističko događanje koje slavi buđenje prirode, a sam naziv manifestacije obilježen je žutim jaglacem, cvijetom koji povezujemo uz rano proljeće.

Papučki jaglaci | Author: Press Papučki jaglaci foto: Press Papučki jaglaci | Author: Press Papučki jaglaci foto: Press

Ponos slavonskog kraja

Prije početka manifestacije direktor turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić poželio je svim sudionicima odličan planinarski dan i ugodan boravak, te je zaključio kako vjeruje da će „kontinuirano održavanje ove manifestacije zasigurno donijeti dodatan turistički uspjeh slavonskom kraju“.

Okupljanje je ove godine tradicionalno započelo kod Planinarskog doma Lapjak gdje su bili postavljeni štandovi TZ Zlatnog Papuka na kojima su sudionici dobivali sve važne turističke informacije vezane uz Park prirode Papuk, kao i o Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Papučki jaglaci | Author: Press Papučki jaglaci foto: Press Papučki jaglaci | Author: Press Papučki jaglaci foto: Press

Popularna destinacija

Na štandu HPD Sokolovac Požega bila je organizirana prigodna izložba predmeta vezanih za HPD Sokolovac i planinarenja po Slavonskom gorju. Više od dvije tisuće sudionika krenulo je stazama Papuka koji su sa čistim užitkom u ugodnom druženju pozdravljali dolazak proljeća. Sudionici su planinarili po poznatim stazama papučke gore koje uključuju Stazu jaglaca, Jankovac, Češljakovački vis, Mališćak i Tri gorska potoka. Posjetitelji su također planinarili i preko Tauberovih stijena koje su jedne od najatraktivnijih geomorfoloških fenomena u Hrvatskoj, poznate po svojim prirodnim ljepotama i impresivnim pogledom.

Papuk je jedna od najpopularnijih destinacija za planinarenje u Hrvatskoj, s mnoštvom staza i putova koji vode kroz prekrasne krajolike, šume, livade i planinske vrhove. Papuk također nudi bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta, a mnoge su i zaštićene.

Papučki jaglaci | Author: Press Papučki jaglaci foto: Press

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.