Špajza 22. kolovoza 2017.

Patlidžan - voli meso, povrće i brzu pripremu

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Izaberite između punjenog, pohanog i grilanog patlidžana, pa mu dodajte omiljene dodatke. Donosimo sjajne ideje za jela s najslasnijim ljubičastim plodovima...

Veliki ljubičasti plodovi vole se s čitavom paletom ljetnih plodova, a posebice s tikvicama i rajčicom. Upakirajte ih u slasni složenac, poslužite uz tjesteninu, ispecite na štednjaku, pećnici ili na roštilju... Uz sjajne recepte, patlidžani će nevjerojatnom lakoćom postati vaš omiljeni plod do kraja ljeta.

Odlični će biti i tek kratno grillani na tavi ili roštilju, uz dobru dozu sitno sjeckanog češnjaka i peršina. Ono što možda niste znali jest da se patlidžan odlično slaže s istočnjačkom kuhinjom. Voli se s jačim začinima poput kurkume, curryja i kumina, a pripremate li namaz od patlidžana, svakako mu dodajte žličicu ili dvije tahinija, paste od sezama.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Za početak dana, počastite se kremastom frittatom koju će dodatno začiniti kobasica. Jednostavniji doručak, ručak ili večera također će postati sendvič od patlidžana kakav zasigurno još niste isprobali, a sadrži divne arome kojima je tako teško odoljeti.


Frittata Možda vas zanima... Za bilo koje doba dana: Frittata od patlidžana i kobasica None Sendvič s  patlidžanima Možda vas zanima... Sendvič s patlidžanima koji će vas raspametiti None

 

Ručak pak upotpunite odabirom neke od divnih musaka koje smo pripremili za vas, novom verzijom lazanja u obliku smotuljaka od patlidžana i rastezljivog sira ili pohanim patlidžanima punjenim suhom vratinom i sirom prema receptu naše blogerice Anite.

Jednostavna priprema i fantastični okusi ono su što će vas u potpunosti privući ovim jelima, a kada ih jednom okusite, povratka nema.

 

Musaka Možda vas zanima... Imamo pet najboljih recepata za musake None rolica od patlidzana Možda vas zanima... Lazanje u novom ruhu: Smotuljci od patlidžana i tri vrste sira None Možda vas zanima... Pohani patlidžani punjeni suhom vratinom i sirom Kolumne

 

Ratatoullie složenac klasik je kojeg ovog ljeta ne propuštamo. Nasjeckajte tikvice, patlidžan i rajčicu, ubacite ih u fini umak, pa u pećnicu. Zaigrajte se i promijenite mu formu, poslužite ga u obliku pite ili malenih tornjića začinjenih finom mozzarellom. Poslužite ga s rižom, prosom ili heljdom.

 

ratatouille galette Možda vas zanima... Neodoljiv gurmanski užitak: Ratatouille pita s kozjim sirom None Možda vas zanima... Francusko ljeto: Ratatouille i aromatična teleća vratina Kolumne

 

Ratatouille | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Talijanska parmigana također će biti odličan dodatak svakom stolu. Spaja fine sireve i meko, slatkasto meso patlidžana te stvara pravi mali vatromet okusa za nepce. Upustite se u pripremu, začinite je po svom ukusu pa uživajte u divnom, kremastom jelu stvorenom za ljeto.

 

Parmigiana Možda vas zanima... Parmigiana - okus i miris Sicilije Recepti

 

Želite li pak nešto klasičniji ručak, onaj koji vam neće oduzeti previše vremena niti truda, pripremite punjeni patlidžan. Puniti ga možete mesnim nadjevom, onom u koji ste uključili omiljene žitarice ili jednostavno povrćem.

Osim punjenja, patlidžan možete ispeći s dodacima po želji pa ga poslužiti u pull apart varijanti, baš kao što je to učinio naš bloger Vedran.

 

Možda vas zanima... Fitness patlidžan za svaki dan! Kolumne Možda vas zanima... “Pull apart” patlidžan: Zaigrano i lijepo Kolumne Možda vas zanima... Kerniyarik - punjeni patlidžani na turski način Recepti

 

Osim doručka, ručka i večere, patlidžane možete pretvoriti i u fantastičnu grickalicu. Umotajte ih u hrskavi omotač, pripremite pizza bruschette ili pak od patlidžana napravite nezaboravnu bezmesnu slaninu. Zvuči obećavajuće, zar ne?

 

patlidžan u tempuri Možda vas zanima... Slasni patlidžani u omotaču od piva None pizza patlidzan Možda vas zanima... Pizza bruschette od patlidžana popravit će vam dan None Možda vas zanima... Ona postoji: Bezmesna slanina za prste polizati Špajza pomfrit od patrlidžana Možda vas zanima... Neobičan i hrskav pomfrit od patlidžana None

 

pomfrit od patrlidžana | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.